Brastvo

300

Читаоци ове књиге болова српских, поноса српског и наде српске, не замерите што ово моје писање о пок. Кости А. Шуменковићу неће бити у оквиру једнога обичног некролога, — не замерите што ће оно изићи из тога оквира, јер и покојник није био обичан Србин, обичан родољуб.

Ви који сте познавали пок. Косту, поновићете овом приликом са мном оно што знате о њему — и, знам, нећете ми замерити; а ви који нисте ни чули за име покојниково, или бар ништа ближе нисте знали о њему, овом приликом познаћете га — и, надам се, нећете ми замерити.

ж 5 ==

На југу од нас планина Јабланица дели воде за Црни Дрим на једну страну, а за Шкумбу и Маћу на другу, да се опет састану у Сињем Мору. На источној страни Јабланице готово су сама српска села, у којима има нешто 7орбеша ;: а западна страна је насељена све самим Арнаутима.

У низу падине Крсца, огранка планине Јабланице, лежи село Боровац, између села Јабланице и Лабуништа.

Боровац је у нахији струшкој, Кази Оридској, на самој граници Горњо-дебарске Казе. Од Боровца до Битоља има шеснаест часова, до Орида пет, до Струге два ипо, а до Црнога Дрима један и по.

Боровац има на 170 кућа.

Арнаути често прелазе Крстац и упадају у српска села, упљачкају читава стада оваца. Ну много пута скоче Срби у одбрану, те се отвори борба, у којој падају рањени и мртви и на једној и на другој страни.

1 Торбеши се зову поарнаућени Срби, који су примили Мухамедову веру — по причању — за торбу крушака. Кад Срби сељаци приме Мухамедову веру — они се зову Арнаути; а кад Срби грађани (варошани) пређу у мухамедовство — они се зову Турци.