Bratstvo

79

Јели потребно бројити све случајеве, када родитељи не само да децу не воде на пут, указан Светим Писмом и делима светих Отаца него напротив старају се да их | са. тога пута | Овога је мало. Саветујући противно Христовим заповедима људи су својом немарношћу дошли дотле да све што је лепо и добро називају противним именима: скромност — не образованошћу, кротост — плашљивошћу, праведност — слабоћом, понизност — улизивањем, милосрђе — немоћи. Називање порока правилним њиховим именима много доприноси обраћању од њих. Тако је било и бива не мало случајева, да људи заражени једним или другим пороком, слушајући у друштву правилно мишљење о њима, постану бољи и скромнији. Зашто се отимље деци и овај пут који води исправљањуг И долази жалосна последица. Човек је заражен једним или дру-. гим пороком. Чује он правилан суд о себи. Он ће се раздражити, збунити, неће моћи пренети тога, а неће се да поправи него ће се осветити ономе који га је Ур лНо Све 67 за ~ пре хом и порок за пороком.

Често родитељи мисле само о томе како би деци дали образовање. На то троше силан новац. Научиће се, — каже, — постаће знаменит, богат и славан, а скромност и поштено владање доћи ће после само од себе. Ах! Каква је то велика заблудаг! Остави се без пажње то што је теже од свега; а троше се средства и силе на то што је лакше и мање важно! Најпре, најглавније је и најпотребније је деци препоручивати доброчинство и страх Божји. Ово треба саветовати нарочито деци, не чекајући да они постану одрасли људи. Тада је касно.

_Ако би ми сви усвојили такав пример мисли, и пре свега упознали децу са врлином, сматрајући је главном, онда би од овога изашла једна безбројна множина добра! Нека доброчин= ство постане закон и власт. Нека се деца ваша пре свега науче бити пријатељи Божји — тада ће се прекратити све жалости, живот ће се ослободити безброј зала, и овај земаљски живот неће знати ни за бриге ни за уздисања.

С руског:

Ст, Ди А богослов-

бе:99

Извор.

У шуми, поред пута, испод корена беле брезе жубори изворчић. Вода чиста као суза и бистра као кристал. Како је пријатно на великој врућини напити се овакве изворске воде! У лето многи долазе на извор, да се освеже и одморе од врућине. И далеки