Bratstvo

— 80 —

путник са својом торбом заустави се овде; и деца кад беру јагоде и печурке по шуми, ту су; и сељаци кад пођу у пољу на рад сврате за часак; и хајдук, обзирући се по шуми, као појурени вук, сврати на "извор, да се напије, воде. Једном речју, овај ладни извор све напоји. Дођу, напију се до миле воље, освеже се, па бодри продужују свој пут даље.

Ако лута по шуми крава, или трага за чим год пас; протрчи ли плашљиви зец, или се неспретни медвед прикрада кроз овас и шипражје каквом пче"ланику — опет, и свака та животиња утоли жеђ.

Никоме извор не одриче услуге. Чист и хладан тече он даље и даље, поји људе, зверове, а траву, цвеће и дрвеће.

Отичући са извора вода у поточић, кроз шуму и брежуљке, весело жубори и као да хоће људима да каже:

„Добри људи, узмите мене за пример, чините добра сваком без разлике. И зликовцу се пије вода, као год што жеђ мучи и прождрљиву и грабљиву звер. _ Исто тако и сваки човек хоће добра, љубави и пријатног опхођења. Будите и ви извор међу људима. Ја запајам у шуми и пустињи водом заморене жеђу. Ви појите у вашим домовима и местима љубављу измучене неправдом и увређене туђом злобом. Нека ни један човек, ни једна животиња не отиде од вас без ваше добре речи, без топлог и срдачног разговора и другарског поздрава. Нека сваки, који се сретне с вама одане душом поред вас, нека се огреје поред вашег срца, и тако радостан и бодар, поћи ће даље другима, носећи им тако исто добро, љубав и при·„ јатељски поздрав. И потећиће тако у бесконачност поток љубави, који ће многе напојити, многе освежити и многима дати бодрости и силу“.

Јер ет роја.