Bratstvo

— 188 —

__ Споменици Краљу Ослободноцу. У свим местима Босне и Херцеговине отпочела је акција за подизање споменика Краљу Петру .Ослободиоцу. У селу Северском, срез рогатички, на месту одакле је српска артиљерија 1914. године бомбардовала положај аустријске војске, подигнут је скроман споменик у знак благодарности за ослобођење почившем Краљу' Петру

Великом Ослободиоцу. Свечано откривање обављено је 9. ов.

августа по нов. кал. пред масом сеоског и варошког света. Срески поглавар г. Милан Николић отворио је ову свечаност и поздравио“ изасланике војних и цивилних власти. У име војске говорио је изасланик г. Министра Војске и Морнарице пуковник г. Живан Ранковић, у име Краљ. Владе и великог жупана г. др. Авдо Хасанбеговић у оделу резервног капетана, са грудима пуним војничких одличја која је добио као добровољац у Добруџи и на солунском фронту.

У име српског православног свештенства био је при откривању споменика ректор богословије г. др. Томо Поповић, а у име народа среза рогатичког познати национални борац народни посланик г. Коста Гњатић који је за време рата осуђиван на смрт вешањем. Последњи говорник био је срески поглавар г. Милан Николић који се захвалио муслиманима на братској сарадњи око подизања овога споменика. Сви говори саслушани са највећом пажњом. После тога одбор за подизање споменика, предао је споменик месном начелнику г. Васи Благојевићу, који се том приликом заветовао да ће тај споме-

ник чувати као светињу и аманет за будућа покољења. _ (»Време» 1310.)

Откривање споменика Краљу Петру у Бугојну. Одбор за подизање споменика благопокојном Краљу Петру у Богојну извршиће на врло свечан начин откривање споменика у недељу, дана 16. о. м. Њег. Вел. Краља. заступаће див. ген. Јанко Вукотић. Како је“ са Бугојном згодна жељезничка веза одбор се нада, да ће на ову свечаност доћи велик број гостију са стране. Колико смо извјештени, из. Сарајева полази у Бугојно возом у 7.50 бројно чланство овдашњег Соколског друштва са жупском заставом и фанфаром, а њима ће се придружити чланови из Високог, Какња, Зенице и Травника, те ће у Бугојну приредити соколски јавни час. »Вечерња Пошта« 1232.

Лрви споменик Краљу Петру у Херцеговини. Сељаци општине Трусина, Зови до и Биограда подигли су у Грусини, старом усташком крају, скроман споменик Краљу Ослободиоцу. Прикупљају се прилози да се у Невесињу подигне већи споменик. Споменик Ослободиоцу у Дубици. На Преображење обавиће се освећење споменика у Дубици.