Bratstvo

-- 232

наше старије генерације, оне су искусиле сав гњев и мржњу и бруталну силу осетиле и материјално упропашћивање, али су дале пример прегалаштва, несебичности и пожртвовања. До аутономног покрета Босна је изгледала, да спава мртвим сном, и да је потпуно задовољна окупаторским режимом. До: то доба власти су шириле вести по страноме свету како Босна плива у радости, задовољству и срећи. Народним покретом, то је све уништено и тада се истом могло опазити бедно стање народа и јасну политичку тенденцу Аустрије, да материјално и морално упропасти српски народ у Босни и Херцеговини. Последица свега тога јесте јачање и организирање снаге српског народа за каснија тешка времена.

Славко Калуђерчић. 6229)

Краљева задужбина у мозаику.

Мала Топола, гнездо Карађорђевића добиће уметнички споменик, каквих је мало у свету. Краљ Петар замислио је на Опленцу велику задужбину својим мртвима у породици, где би сви изузевши бесмртнога владику песника Његоша нашли последњи мир.

Сад се за Тополу, за цркву Краљеву, спремају слике у мозаику, које ће то мало шумадинско гнездо начинити чувеним. Са ванредним уметничким осећањем Краљ лично замишља украсе те цркве.

Србија је и до сада била необично богата у старим уметничким споменицима. Особито су архитектонски споменици, наши старосрбијански манастири, чувени и познати у уметничким есејима страних историчара уметности, док су сликарије на зидовима тих старих манастира још недовољно испитане и приказане свету, који се занима проучавањем византинске уметности и почетака Ренесанса. Многе од тих сликарија патиле су много под ударцем ветрова и киша, јер је познато да су манастири наши сачувани у очајном стању, или рушевинама. Осим тога сама наивна техника израде тих фресака крива је да су многе већ толико опале да ћемо их ускоро имати сачуване само на фотографијама. Ипак, за оно неколико година, колико ће још протећи док сасвим пропадну, ми би могли да спасемо, за будућност, сјај тог нашег ванредног сликарства, чији је утицај и значај у развитку сликарства уопште, 14. и 15. века, још неиспитан. ·

Краљ, са финим разумевањем уметничких рушевина и остатака тог сјајног доба свога завичаја, зажелео је да спасе у овим последњим годинама, колико је могуће, те сјајне остатке нашег средњевековног сликарства и да их сачува у мозаику, који је још славни талијански сликар Доменико Гирландајо назвао »сликарством за вечност«.