Bratstvo

= 246 —

А шта је то јевног —

Вера, 1) да је Отац жив, 2) да Он носи главну бригу о свему и сваком и 3) да син не може ништа чинити сам од себе (Јов. 5, 19).

Како онда, да се свака ваша брига не прелије у песму» Ако истински верујете у Живога и Буднога Оца, онда су све ваше земаљске бриге апсурдне. Својим безбројним бригама ви само доказујете своје неверовање у Бога. Ако пак кажете. да верујете, а ипак клецате мрачно под теретом брига, ваша вера значи једну бесмислицу, на име, као да Домаћин дома васионског не може, или неће, или не уме да води бригу о Своме дому, него је све предао најамницима. Како ће најамници спасти дом, ако га Домаћин не спасе2

Ви ме поправљате: синови, а не најамници. Но ако синови, синови преносе све своје бриге на Оца, и сву своју вољу, и све своје мисли, и све своје срце, и безбрижно врше само вољу Очеву. Такви су прави синови. А друго су сви најамници, необразовани најамници. Јер нико се не може назвати образованим, ко не осећа на себи образ Оца небесног. Све је друго мрачно стадо, брижно и печално, било оно са великим школама или без школе.

Вера је као хладан прст пружен становницима пакла, Све је друго усијан огањ, изузев тога једнога прета. Безумни сипају растопљено гвожђе на растопљено сребро, да га угасе; и растопљено сребро на растопљено олово. Огњем се огањ не угаси.

Бриге су као растопљен метал, у коме се куваш. Само вера може погасити огањ. Све друго је сипање огањ на огањ.

Много вере — мало брига. Савршена вера — савршена безбрижност., Савршена вера — савршена радост.

„Радујте се и веселите |.

И — 3

„Ово вам казах, да радост моја у вама остане и радост ваша се испуни (Јов. 15, 1!).