Bratstvo

1

= 249

Не иде ли Мојсеј за Богом као дете за оцем: Тако и Аврам, Исак и Јаков. Тако и Самуило и Лавил. Смотрите, кад је Мојсеју и Давиду било најтеже. Зар не онда, када су губили поверење у Господа и товарили на себе безбројне бриге, уздајући се у своју сопствену снагу: А Исус» Није ли Он најсавршеније дете у апсолутној преданости, послушности и поверењу према оцу:

Јеванђеље Христово је радост а не туга. олакшање а не бреме. -

Више, дакле, вреди грам вере но товар бриге. Хришћанин, који ово није схватио и усвојио, крштен је само водом, но не и духом.

Свештеник, који ово није схватио и усвојио, сурвава се сам низ брдо, уз које треба да подиже друге.

Божји благослов, мир и здравље прате онога Христовог службеника, који је у стању да из све душе узвикне :

— У истини више се постиже вером него бригом. Е. О. Николај.

Манастир Љубостиња,

У близини Трстеника, у долини западне Мораве, налази се црква Љубостиња, задужбина царице Милице. После херојске смрти цара Лазара на Косову, царица Милица основала је многобројне задужбине. За годину зидања ове задужбине није се могло дознати. По нашим и руским писцима зидана је између 1389. и 1405. по француским између 1402. и 1406. Храм је сазидан из песчаника, добро се очувао споља, изузев кров кубета, који је недавно прерађен. У препрати се и сада могу видети портрети цара, царице и сина њиховог Стефана. На прагу, при улазу у средину храма, написано је црном бојом: Протомаистор Боровик Раде, коме народни епос приписује зидање Раванице и Манасије и кога треба признати као ствараоца новог архитектонског типа. На сред храма налази се округли камени амвон са рељефно исеченим грбом.

Овај је грб сликао и издао уметник Тителбах у »Годишњици«

ж