Bratstvo

Ла

Лав Толстој, Влад. Соловјев. Пред свима је дечак са великим плавим, мирним очима. Врло лепа слика. _— Е

МУ. Ми знамо, да је Њестеров једно време живео у Италији. Живопис знаменитих уметника »Опа осето«, Фра Анџелико да Фиезоле и Сандро Ботичели утицали су искључиво на њега.

У будућој монографији о Њестерову,.у којој се осећа таква неопходност, најпосле, велика ће се пажња обратити на питање,-у коме су ступњу талијански уметници утицали на руског уметника. У самој ствари, зар неће н, пр. »Свети Доминик«, Фра Анџелика и »Богомати« Ботичелија у вашој души изазвати она осећања, проживљавања и расположења као и многе слике Њестерова

Разуме се, да то није идентично у свима односима, но _ ако се пажљивије загледате, наћи ћете много сличног. Шта је“ тог

Покорност, смиреност, сласт страдања, ћутања, нежност душе, која се тако прекрасно карактерише »женственим начелом« — по речима Гетеа, »које нас подиже к небу«. »Велики постриг«, „Св. Димитрије убијени«, „Виђење дечка Вартоломеја«, »Размишљања», »Младост св. Сергија«, »За Волгом«, »Две сестре«, »Богомајка«, »Народ у Светој Русији«, »Отшелник«, »Ћутање«, »Две љубави“, »Јесењи дан«, »На горама«, »Лето«.

Како јасно све ове слике говоре о том »женственом начелу«, које звучи у њестеровском пејзажу! То није молитва · »на случај« рускога човека, како вели В. Розанов, не, то је само »атмосфера«, где се пре свега јавља жеља да се моли и то без речи, јер како би се срце открилог »То«, и ако је руско, у истом је ступњу чисто човечанско, које ће дирнути и тврдокаменог Американца, који плаче једном у 10 година у тренутку највишег изражаја покорности и самоодрицања, везаним за ликове Христа и Богоматери.

4 Ето зашто »оно« није умрло сада у руском народу како уверава Н.. Јеврејинов, него само бунтовна стихија човечјег духа бацила га је на задње место. Доћи ће време и поново ће се појавити, јер »женственост« као нежност, покорност, самопожртвовање, тиха светлост, »нежни ветар, бескрајно прашта-= ње и љубав, тишина је »предвечно« својство човечанског духаБог се јавио Мојсеју не у грому, не у бури и грози, него у. даху зефира. Чудесан символ... Н И Мишејев.