Bratstvo

______

Волети чини срећним; мрзети унесрећава. Човеку је најжешћи непријатељ његова саможивост. Она му скучава и трује _ живот, и претвара га у сопственог роба. Мрзовољна саможивост јесте као тесан, нездрав кавез, у коме све наше биће вене и

пропада. Љубав. је простран и слободан хоризонат, у коме душа наша има полета. Учимо се, дакле, од ране младости, да волемо и друге, а не само себе:

Шарл Вагнер.

() празницима и светитељима месеца фебруара и марта.

13. Симеон Мироточиви, краљ српски, у мирском животу звао се Стеван Немања !: Ујединио је српске земље и подигао многе цркве и манастире, а под старост своју на Благовести 1195 године одрекао се престола и државне власти, и предав престо сину свом Стевану Првовенчаном, по наговору свога сина св. Саве прими монаштво, у коме— добије име »Симеон«. За тим је отишао у Св. Гору и тамо подигао манастир »Хилендар«, у коме се и данас служба Божја поје и узносе топле молитве за срећу и напредак српскога народа. Умро је 1200 год. у Хилендару, а доцније пренесено је тело његово у манастир Студеницу, у коме и данас почива,

15. Св. ап. Онисим, један од 70 ученика; преподобни Евсевије пустиник; преподобни Пафнутије и кћи његова Ефросинија. Свети Онисим, био је слуга Филимонов, од кога је побегао и дошао ап. Павлу, који га је крстио. Због њега је ап. Павле написао посланицу Филимону и молио га да опрости слузи свом Онисиму. После смрти ап. Павла, Тертил, епарх римски ухватио је св, Онисима, ужасно га мучио, и мучећи га колена му испребијао, тако да је св. Онисим у ПАШЕ мукама свршио живот свој у [1 веку.

8. Преподобни Теофилакт Исповедник, епископ никомидијски, живио је у 1Х веку за управе цара Константина и царице Ирине. 805. год. постављен је цариградским патријархом Тара- . сијем за епископа никомидијског. Црквом управљао је 9 година. . Умро је 844 год. у заточењу, у које га је бацио Лав Исаврјански. У овом је стању провео пуник 30 год.“ трпећи свакојаке муке, неправде и гонења. Место где је тавновао, звало је се Стровило. Царица Теодора пренела је св. мошти његове и сахранила у цркви -никомидијској.