Bratstvo

— 52 —

13. Св. Никифор, патријарх цариградски. Овај светитељ родио се за владе цара Константина Конпронима 758 год. Са своје велике спреме и оданости и исповедања вере православне, после смрти патријарха Тарасија, постао је патријарх цари-_ градске цркве. Црквом управљао је мирно само 9 година. Како

"је у том времену иконоборство рушило мир црквени, и како

су немилице били гоњени сви поштоваоци икона, то патријарх - Никифор, као бранич учења св. православне цркве и као велики поштовалац св. икона, по наредби цара Лава Исаврјанина год. 815 буде послат у заточење, у коме је провео 13 година. Умро је 828 год. за владе цара Махаила Амореја. Смрт његова празнује се 2. јуна, а пренос св. моштију 13. марта. Св Мошти његове пренесене су у Цариград на 19 год после смрти његове при патријарху Методију, и то на дан 13. марта.

(Св мученик Александар, родио се у Пинду, у Македонији. Пострадао је у Ш веку, за владе цара Максимилијана.

18. Св. Кирил, архијепископ јерусалимски. Овај светитељ "родио се 315 год. Монаштво примио је за владе цара Константина 337 год. Са своје велике способности и оданости св. Православљу, после смрти архијепископа Максима, буде изабрат за архијепископа цркве Јерусалимске. Завист и злоба кесаријског епископа Акакија, правила му је разне пометње и отежавала управу, које је најзад и лишен био, и послат у заточење по наредби цара Констанција. Заточења ослободио га је Јулијан. Умро је 386 год. оставивши по себи разне богословске списе.

66550

Хроника.

Епископске спор у руској заграничној црквн. -— Све парохије у Француској обавиле су гласање, које је испало у корист Митрополита Евлогија. Народно-монархијски савез изјавио се такођер за Евлогија и дансо је закључак, да се проведе решење заменика Патријарховог наследника т. ј. да епископи одговарају за свој рад у туђини Патријаршком престолу у православним крајевима да и потчине Вишој црквеној власти ових крајева. Васељенски патријарх Василије (цариградски) изјавио је бившем северо-америчком Архиепископу Александру, да сматра забрану руског Сабора у Ср. Карловцима незаконитом.

Створено писмо Митрополита Евлогија Архвепнскопу Серафиму. -– Ваше Високопреосвештенство, Ви сте признали неправедно и незаконито опредељење Архијерејског Синода, да се-ја одстраним од управе Западно-Европске Митрополије, коју ми је поверио Свети Патријарх Тихон и на том основу Ви не само да сте изашли из моје канонске власти, него имате претензије да владате мојом епархијом. Вољу Заграничног Архијерејског Синода Ви сте ставили изнад воље Светог Патријарха Гихона.

Таква Ваше држање присиљава ме да Вас уклоним из службе у мојој епархији са забраном свештенослужења у њезиним пределима;