Bratstvo

|

Зашто Зато, што богаташи дају само новац, без учешћа у послу. Они добра дела чине кроз лица за новац најмљена; срце заменули џепом, место љубави приносе кесу. Они, доиста, по јеванђелским речима место хлеба дају камен, место рибе змију.

Босога бедника, без склоништа богаља, болеснога, треба обути, оденути, нахранити, излечити, а још је важније и потребније загрејати га љубављу прићи му братским учешћем. Душа му се више од тела мучи; озлојеђен на људе постао је звер. Новцем га не можеш поправити. Дај му да осети силу љубави, подај му срце и душу. Више од свега пстребна је љубав; људима је најнужнија истинита љубав. Испољавајте љубав свима без разлике, где год и колико год више можете. Царство Божје утврдиђе се међу људима само љубављу ; срце је човечије — ризница где се сабирају средства за зидање и украшење тога Царства. Спустите свој прилог! "Нека је он и најмањи, само да је од свег срца, од све душе. Моћ праве љубави не мери се метром, нити килограмом, него се оцењује по преданости Божјем делу.

Сваки појединац нека што год ма и најмање учини за Бога, па је много учињено...

У пустарама око Волге има један висок брег. Из даљине на неколико километара, види се његов. зелени врх по сред равне степске равнине. Стотинама година кише га роне, јаки ветрови боре се ко ће пре да га сруши, а он се све гордије уздиже "посред степе. Предање говори, да у давнашњој прошлости тога брега није било, — гола пуста равница пружала се на све стране. Једном веле ишао је туда неки цар, са неизмерно великом војском, и ту посред степе застане се војском на одмор, — логоровање; хотећи де иза себе остави какав трајан споменик, напеди, да сваки војник донесе и остави ту на једно место по шубару земље. Зар је много шубара земље 2 Шубару по шубару и постао врло велики брег. Тако је то и у животу. Кад би се ми сви заједно скупили на раду за добро, давали љу-

'