Bratstvo

Извештаји, који долазе донским и кубанеким козацима, из Русије, потврђују, да се тамо распламсала религиозна. борба у мнопо већој мери, нето у осталим пределима Рубије. Присташе еиве Цркве увек заувимају“ непријатељско држање према представницима Оинодалне Цркве (ихдноваца). Антирелигиовна пропаганда у пределима Дона и Кубана ојачана. је тиме, што се издаје специална литература. Услед подвојености у цркви многи су козаци прешли у секту баштиста, који ревносно проповедају, користећи се споровима у православној цркви. Па ипак најновије. вести јављају, да је и акција присташа православне шркве ојачала у повледње време и да се стање поправља међу козачким светом Дона и Кубана. »Весник Козачког Савеза« у бр. 16.—17. доноси следеће ттомо. кубанског“ дописника: »Народ није пао. Осећа у души Бога. Васкресла су времена поклоника светих места. »Девјатаја Шјатница« на станици Некрасовској у овој је години имала велико значење. Овде долазе богомољци из далеких станица јејског, кавкаског, јекатаринојларског и мајкопског предела. "У веритама, са штакама, иду старци, жене, девојке, деца; иду прашњави, уморни но пуни вере и наде. Многе станице лолаве са певачким хор вима и литијама. Они прелазе кроз зелена поља и салаше у пруми трешања, певајући — јер је Бог ес нама. Овде око извора и на станици иу цркви лељуја се силно море народа. Овде долази на богослужење свешттенство из Ставропоља и Јекатеринодара, говоре се силне и потресне протовејљи, говорник (смењује говорника... јтредаје се духовна храна »за шет хиљада од пет хлебова«. Закубански салаши дочекали су архијереја са хлебом и соли. Он је захвалио за поздрав и ва тим је отпочео своју проповед. Многи су слушали и плакали.

Свака парохија сакупља за храмовоки правник прилоге за обел, који «се припрема у црквеној огради. Доносе храну а 1 рОИто рибу. Најпре нахране бедне а за тим седају за софте«.

Низоземска, — У Копенхатену је умрла руска, царица Мајрија Феодоровна. На погребу говорио је Митрополит Евлолиј. Митрополит је 'лотлим речима шодсетио на светлу слику умрле царице, која се јавила (као светлост руском народу. Уздигнута на виши ступањ влади, царица [05 увек подаивала на нужоде бедних. Трнов је био пут царице, много је болова морала да шроживи. Она се храбро борила, огрпљиво је носила свој крет и са дубоком вером подносила је своје страдање. Руски народ земно се клања својој царици и моли је да му опрости хошимичне (и нехопимичне јаде, које јој је нанео у њезином животу.

Енглеска. — Лондонски листови јављају: Краљ је именовао баронском титулом бившег архиепискота кентерберијеког, шримаса целе Енглеске, великог пријатеља српског народа, Г. Рандала Томаса Девицсона. Др. Девидеону је 81 година. Ово је први случај у историји Енглеске, да се пензионисани архиепископ именује пером с тим да може одгалти у палати лордова, у којој је заседавао у времену 88 подине;

Француска, — У 1248. бр. »Возрождение« пише руски писац Бор.. Зајцев о Завету св. Саве. чланак, из кога цитирамо следеће: »Као што оу за време татарског ропства орпски краљеви били ктитори Русије, која је била прегворена у јелинску земљу, тако и садашњи Краљ Александат 1. српеки, са (својом владом трима се покровитељства над Русијом у нагнанству. Налазећи се у Београду, ми смо то видели својим очима. Видели смо руску покву, руску примарну болницу, руске школске заволе, мушке и женске. Вилељи смо руске болеснике и страдалнике, руске; инвалиде и милу руску младеж, пуну одушевљења и жеље за животом, пуну тежња за знањем. Ко помаже све овог Ко храни (руске болеснике, инвалиде, жртвује за руски храм, издржава гимназије, корпусе, инстигу“ те, ствара стулентске конвикте, где руска, младеж по свршетку средњег образовања, ша више) |