Bratstvo

= 77 —

Сама природно-знанствена наука о животу (биологија) -треба да нам даде одговор. Ми питамо, шша нам природне знаности знају казаши о животу А шта нам оне не кажу2

1. Штпа нам оне кажу о живошу и његовом одношају према ономе, што је без живота» Природне знаности утврђују 'неопорециво, да између живога, и онога, што је без живота, између органскога и неорганскога постоји непремостиви јаз, и не само између мртвога камена и разумом обдареног човека, не само између мртвога и живога тела животиње или човека, него и између анорганских: облика и најнижих облика органскога света, између амеба и алги. Монистичка природна знаност неће наравно да призна ову разлику, коју ми опипљиво видимо из свакидашњег искуства. А зашто не Постоји само једно јединствено природно збивање (процес), и ово се састоји у делатности хемијских и физикалних закона и процеса, који једнако делују и у анорганској и у органској природи, и ради тога не треба уопште питати за нарочиту животну силу, и за узрок живота. Ви осећате, да један овакав доказ, логично посматран је ребћо рлпсјри. Довољно је, да вам покажем, да је овакво тврђење погрешно и са гледишта природне знаности, Тачно је, као што и ми данас знамо, да се органска бића (биљке, животиња и човек) састоје из истих основних материја као и анорганске ствари (минерали, метали ит. д)и данас је отпала разлика између органске и анорганске хемије. Хемијска анализа органских као и анорганских ствари дала је исте основне елементе угљеник, водоник, кисеоник, азот, сумпор фосфор, хлор, калиј, калциј, жељезо и т. д. Ми знамо и то, да су и промене и организму и његове функције везане за хемијске и физикалне законе, које се испољавају и у лабораторију хемичара и у свакој машини. Па и поред све ове једнакости, живи је осганизам сасвим нешто друго и нешто више него обични лабораториј и обична машина.

У организму се у нарочитом специфичном склопу налазе они хемијски елементи, које називамо прасупстанца, она прасмеса, из које постају сва жива бића, протоплазма, праматерија постанка, — какву у анорганској природи нигде не налазимо; и у лабораторију могу се оваква органска једињења направити, али добити живе организме, било је и остаје немогуће.