Bratstvo

У овим једињењима протоплазме живот зависи од невидљиве, фине структуре, од суштине језгре, а не од материјалних саставних делова.

Ако се наиме протоплазма сатаре-самеље, остаје додуше хемијски материјал, али је уништен живот. Хемијски објаснити живот, било би од прилике као када би неко хтео књигу хемијски објаснити, јер се она састоји само из два хемијска саставна дела из папира и штампарског црнила.

И у динамичком погледу је организам нешто бескрајно више него машина. .

Ја наводим само четири основна својства свих организама. Организми се развијају по иманентном организационом принципу (целисходно) они се множе и наслеђују особине своје врсте, они расту асимилацијом других тела, они се регенеришу т. ј. један озлеђен или отпао уд после опет зарасте, може оздравити, и опет се надокнадити.

Где је макар и једна од ових појава код обичне машине, у којој делују само механичке силег Овде лежи тајна живота, бездана провалија између мртве материје и органскога света.

Механичко монистичка наука о животу је природно знанствена, и то на свим подручјима природних наука. Ботаничар Рајнке, зоолог Дриш, анатом Хертвиг све сами корифеји њихове специјалне науке, изрекли су суд о материјалистичкој теорији о животу, и изјавили су се за витализам Т. ј. они кажу, живот се даде објаснити само са признањем једне нарочите животне силе.

Како они овај принцип зову сасвим је без важности, али једно је сигурно, егзакшна природна наука каже нам, да за објашњење органскота света ми шребамо један нови принцип као узрок, један нови уврочни ред.

А ја питам, одакле потиче та нова силаг Где је њезин праузрокр Шта нам на то одговара природна знаност, или боље речено, шта нам она не одговараг

2. Одакле живош2 Мишљење, да су први организми постали из анорганских материја и то само по хемијско-физикалним снагама, искључено је. Јер када постоји огромна неизгладљива разлика између живота и онога, што је без живота, онда је немогуће, да је једно из другог постало.

С немачког Душан Бошковић

па