Bratstvo

== 12 ==

Наше Ваведење

Цела наша. црквена година је Духом Божјим уређено и њоме руковођено старање цркве за вечно спасење њезиних чланова. Па у том старању о души и вечности нашој није без великог смисла ни то, да је у црквеној години прва важна. станица баш рођење жене.

Кроз жену је прво ушао грех у човечанство и на ово наишло проклетство, а о рођењу Богородичину црква објављује радост и спасење целог човечанства кроз матер-дјеву.

Друга велика станица одма за овом је култ крста Христова. Са ове станице нам црква годимице објављује: да је наш главни позив на земљи ношење Крста и са овим следовање Христу у највећој борби, самопобеди и светињи као пло– довима највећег напона љубави према Богу и ближњима. Трећа за овим двема великим станицама у црквеној години је Ваведење, опет дан жене.

Празник овај подвлачи нам: где је главни основ, на којем. има да почива, и главно врело, одакле има да црпе снагу крстоноштво наше, да црпе свој полет и своју истрајност.

Побожни родитељи, Јоаким и Ана, примили су своје јединче, малу Марију, за нарочити дар Божји, и нису га зато дали у оно доба опћега зла, као и ово данашње, свету и ње– говим пролазним сврхама лажне вредности. Они су је потпуно посветили Богу а то значи: вечним циљевима Божјим и људским. Да то учине, угушили су прво у себи све пролазне крвне и земне жеље. А баш овима подлежу претежно телесни родитеља, више пута свесни и немоћни што своју децу дају ђаволу што их упућују на путеве који не воде правој срећи и спасењу, јер су наваде на зло околине и друштва јаче од њих. А баш је Ваведење са својим попразнством на почетку божићњег поста, када деца јатомице прилазе Христу у причести, свештена прилика да све родитеље доведе до тог вишег сазнања, јер од правилно и добро схваћеног Ваведења зависи много и сретан Божић. Ваведење удара нагласак на правац у ком ћемо васпитати своју децу, а у првом реду женску децу.

Када је наступила кончина љета како Апостол вели, а то значи крај света тадањег са својим расулом моралним, и са потпуном неспособношћу да ишта добро учини, пред распадом тадањег људског друштва, рођење Богородице је значило освитак новог доба Божје милости према свету и човеку. Кад.