Bratstvo

== 12) —

«у старе душе, Јоаким и Ана, у свој родитељској радости својој

могли да угуше све што је светско и грешно било на пропасти друштва и човечанства водило, и скренули сву пажњу родитељску на други правац у васпитању свога јединчета који води Богу и спасењу, наступила је одлучна прекретница не само у животу мале Марије, већ и у животу целог морално пропалог људства.

Јединствено лепо казује значај овог догађаја кондак празника Ваведење: »најчаснији храм Спаситељев, славни двори Дјева, света ризница Божје славе, данас се уводи у дом ГосПОДЊИ .-- она коју анђели поју, небески је стан«.

Минули страшни рат и његову у историји нечувену пу«стош теглимо још увек. Цело људско друштво још никако не може да уравнотежи ни државни, ни јавни, ни домаћи живот, А све ово. зло се свалило највише на женску душу. Жена, остављена самој себи, прошла је кроз најстрашнија искушења како за време рата, кад се сав мушки посао и његове бриге свалили беху на њу, тако и после рата. Силна су домаћа огњишта разорена ратом: Гледамо наше женскиње, нарочито по традовима, отргнуто од дома и права позива његова, запослено у јавном животу где заузима мушке положаје и врши његове послове, и не може натраг у скучен круг дома да се сва жртвује за њ и исцрпе се у његову огромном само жени својственом ситном раду. У служби је жена махом само пролазним циљевима на штету недирнуте светиње девојаштва, без дубоке и истинске тежње да буде друг и мајка, без ореола српске мајке. А зли примери градова и бољих кругова трују језгру народа, села и паланке. Није чудо да је она данас, као некад, када се под теретом свога греха срушио стари век, бестиална, под сломом новога века и његове недостижне цивилизације, на уснама једног одличног нашег конферансијера и филозофа у главном женка.

Док људе притискује тешка брига најматеријалнијег опстанка и насушног хлеба, у свој збрци разних и најсупротнијих предлога и праваца, избија по негда у свету света, зрак бољег расуђивања људи и јављају се покушаји поправљања на тлу политичке неутралности. Сада као и пред долазак Спаситељев на земљу, цело човечанство стоји духовно и морално унакажено, нарочито у жени, у њеној светињи и достојанству.

У време већ доживелог једног великог краха светског, извор праве среће и боље будућности породице и човечанства