Bratstvo

= 716 __

'и Великој давали су такођер прваке и главаре у своме крају. «Нарочито је запажен поп Дмитгр Поповић, којега су Турци као опасна противника убили и на комаде исјекли). Старо свештенство у Васојевићима, као свуда по Црној Гори и Брдима, "спремало се кратком обуком по манастирским школама. Из „Лијеве Ријеке су се већином обучавали у манастиру Дуги на "Морачи, а с ону страну Комова око Лима у Ђурђевим Ступовима код Будимље, (неки су ишли у Патријаршију и Дечане).

Овај споменик епохе Немањића изгубио је много од своје "првобитности, сносећи судбину народа своје околине, који је толико страдао од турскога насиља. Када су опустјели насеља краја приликом сеоба и ослободилачких покрета опустко је и манастир. Страдао је и остављан без богослужитеља више пута од половине 17 вијека и био обнављан приликом доц-нијих насељавања, а нарочито је страдао 1862 у вријеме васојевићких бојева с Турцима по беранској нахији и пред „вратима самог манастира. О њега су се распрскавала топовска танад и у њему је непријатељска ватра сажизала радње и „спомене прошлости. Кров и иконостас ове немањићске лавре тада је по трећи пут горио. Стога је изгорело све што је "могло изгорети до самих зидина, нарушене су све истакнутије љепоте, повађен и уништен чак мермерни патос цркве и изломљене надгробне плоче са натписима).

5) Обнављањем послије тога успостављен је на цркви облик који је раније постојао са основом лађе и изгледом полу„византиског стила. Има једно кубе над црквом и кулу звонару "над препратом, која изгледа посебно и доцније подигнута, исто тако друга препрата до ње. Приграђивањем ових дије"лова црква је знатно продужена. У њеном главном и старијем „дијелу има више симетрије и склада (дужина са абсидом 17 м. -а ширина 8 м. 46 см.), док са припратама као да је изгубила у пропорцији, јер у цијелој дужини износи 27 м. и 70 см, те "јој не одговара висина, и то је чини затвореном и без довољно "свјетлости унутра, а кад се улази спушта се за двије стопе, тако да патос главнога дијела пада нешто нижи. На унутрашњим странама зидова отпао је сав клак и све су фреске уни"штене. Очуване су двије старије гробнице и на једној натпис "(доцнијег времена) да је ту сахрањен Првослав (син Тихомира брата Немањина) који је подигао цркву (натпис гласи: им 5, предстаки ге факљ кжи Стефанљ жоупанљ Шркогаакљ «На кеанкого... Олмнра

смнокаце гТаго (Силиона немане утиторк легта смо сеже н грокљ «го (еопв).

а