Bratstvo

а

Још су тежу судбину доживјеле од азијатске поплаведруге старе цркве у лимској долини овога краја, од којих данас стоје само »црквине«, на којима се народ окупља о завјетинама, поштујући успомене на њих. Спаљиване су такође“ цркве на Андријевици, у Коњусима, Лијевој Ријеци и друге у племенској области Васојевића, али су опет обнављане. Народ. чува вјеру која је њега сачувала.

Др. Р. Вешовић..

Хроника

ЈУГОСЛАВИЈА. — 20 маја о. г. састао се на своје редовно годишње“ заседање Св. архијерејски сабор у Сремским Карловцима, У програму рада налазе се пројекти уредаба о материјалном уређењу стања целокупног свештенства и чиновника. Св. арх. сабор израдиће ове пројекте у споразуму са Патријаршијским саветом, Изабране су поједине секције, које су отпочеле рад. Иницијативом Њ. Св. Патријарха остварено је пзмирење. митроп. Антонија и Евлогија, који је из Џариза нарочито допутовао,. На. сабору решаваће се о претставци митрополита московског Сергија, о односима наше цркве и бугарске, о положају албанске цркве и регулисању многих питања са, Васел. патријаршијом. Одборе очекује велики материјал, који ће се поднети Сабору на решавање.

СОВЈЕТСКА РУСИЈА. — Недавно је допутовао из Оов. Русије Николај Владимировл Овјетлов, који је као француски поданик пропутовао са туристима неке градове Совјетске Русије. У варшавском листу »Слово« г. Свјетлов «саопштава своја опажања. Приметио је да врло мали број звоника, јер их је власт порушила, У Москви је звоњење забрањено. Где“ је био Храм Христа Спаситеља, сада су рушевине. Стари монастир је потпуно опустошен, У неким црквама налазе се клубови безбожника. Без-– божну литературу и њихове листове можете добити на сваком кораку, али народ их не тражи од продавалаца. Многи се не усуђују улазити у храмове и отворено не изјављују да припадају цркви.

У рајону »Спаске« а сада »Сеоске заставе« налази се поправљена · црква са позлаћеним кубетима, и ако грађевински цех не прима у рад. поправак храмова.

Црква је пуна народа. Хер дивно пева. После ужасне пустоши Страсног манастира овде је сасвим други свет, Одавно се нисам молио овако као у овом храму.

У Москви се данас налази тридесет девет цркава, које служе сваког“ дана и осам храмова, који се отварају недељом и празницима.

У храму Димитрија Солунског надазе се и веће групе »патријских припадника«. То је карактеристична црта последњих година, да совјетски чиновници без страха исповедају своја религиозна убеђења. Привлачи их црква. У суботу су сви храмови препуни народа, Интересантно · да је Никитинска црква, где су литургије сваки дан, стално облепљена, антирелигиозним плакатима,..

У Кремљу су на свим црквама крстови, Нису дирнути ни царски орлови, али су све цркве претворене у антирелигиовне музеје или су затворене.

У Москви у приватним становима висе многе иконе и налазе се сачувани кивоти. Икона има много, руком израђених. Поново се јавља старб сликарство, и ако је оскудица у бојама.

Васкрс и празници прослављени су најсвечаније у црквама целе Русије.

»Берлинер Тагблат« јавља следеће: »У последње време са великом

енергијом обновљена је антирелигиозна кампања. На Васкрс совјетска се“