Bratstvo

Година Х Сарајево, април-мај 1934 Број 4-5

Пролећне визије

У почетку створи Бог небо и земљу, и земља беше пуста. У целом свету беше хаос и тама; али тако није остало. Ово стање нереда, ова пустош беше праматерија из које ће се изградити нови свет. Иако је све изгледало хаотичном немоћно, ипак беше нешто што је постојаном и непрекидном делатношћу уређивало.

„Управо тако је, по нашем мишљењу, и данас, у садашњем стању ствари. Сви заплети и сукоби у данашњем свету само су обделавање необрађеног тла. То су напори да се створи живот. То су весници доласка Сина Божјег, који иде у вихору и олуји.

Над безобличним, немоћним, неуређеним хаосом лебдео је Дух Божји. Дух Божји дизаше се над водом као птица над својим гнездом. А кад по заповести стварања беше дошло време, морао је нови живот облик показати, морао је нови свет настати. Узвишеним, поступним, величанственим начином, савршеном сигурношћу и неодољивом моћи земљине привлачне силе, корак по корак, степен по степен, из првобитне бурне плиме и анархије: Живош — нови живот — родиће се у свету. Нови живот дође! На сваком степену чујемо речи Господа Бога: „Нека буде“! и „Би Шако“. А затим: „Видје Бог да је