Bratstvo

— 05

добро“. Би вече, и би јутро — тама се претвори у светлост —- посао дана би извршен, и Бог виде да све добро беше.

Управо тако је и биће тако у историји човечанства. Пењање човечанства, богато умножавање живота догађало се кров епохе кризе у народима и људима, класама и групама човечанства. Такви степени у историји света слични су степенима у растењу биљке. Изгледа да има и пауза, епоха привидног примирја кад посвуда борба престане.

Заиста, нека нова слобода, неки нови животни принцип, нека жеља за растењем укоренила се већ одавно у духу ч0века. Нагон за активнијим стварањем почиње да дејствује. Голема чежња је то да се удовољи великом инстинкту природе. Руше се стари закони. Нагомилане силе хоће слободу. У порођајним боловима стрепи човечанство, ново вино врије.

Дође нам највеселије доба године, пролеће, у својој снази, животу, радости. Дани: бели, чисти, сунчани. Свуда нови живот у пролећној музици, у хармонијама и дисонанцама пробуђене природе. Певање птица, дозивање, узбуна, цвркутање, непомућено весеље. Ваздух благ и пријатан, нека топлина живота, слобода, сањарије и надахнуће. Ветар веје куда хоће; чујеш му глас, а не знаш откуда долази. Живот мистичан, пробуђен, окупан у сунчаном сјају блаженства. Поред свих брига, бесаних патња, жалости и горчине, расте ипак ново осећање живота љубави, служења, усавршавања. Блаженство које увек избија кроз облаке неизвесности, сумње и тмине живота, — може у један тренутак открити значај дутих година напора. Јер док живот корача напред, дато нам је да назремо улогу душе у изграђивању њеног царства. У овом животу љубави и служења чујемо речи Небеског Учитеља: »Нећу вас оставити сиротне; доћи ђу к вама (Јов. 14, 18)«.

Кад прођу ови дани гњева, онда ће огромно бојиште бити колевка. Дани гњева а затим ново откривење. Кад је Бог на Синају силазио први дан пасхе, из густих, црних облака грмели су громови и севале муње. Кад је Свети Дух Божји сишао над апостоле који га чекају, наста тутањ моћног ветра. Тако мора да буде. Ново рађање долази кроз велике болове. Надајмо се да ће из ове велике борбе у свим земљама васкрснути нови погледи на живот који су столећима клијали. Биће огромни рад, а оскудица у добрим посленицама. Тражиће се нови регрути да обрађују опустела земљишта, Тражиће се изумитељи у свим гранама науке; пионири ће крчити нове

Бе