Bratstvo

__ [5

с миром вратили кући, јер се ти напасници само због њихових молитава вратише празних руку. Одобравајући његове ријечи, све обузе радост, а они који добише ране због њега, њима су се тјешили, као да су од тога имали какву корист.

Докази за егзистенцију Бога

Да су стари Емпедокле и Аристотел и касније схола– стици још веровали, да мушице постају из трулога меса кишне глисте ив влажнога смећа, то схваћамо, али је готово: непојмљиво, ла се један Хекл и његови обожаваоци још у

данас усуђују, да прапостанком објасне живот. Ако је икоје

реченица модерним опитом постала аксијомом, то вреди за. реченицу омне вивум екс виво ! Пастер и Тиндал су до очигледности доказали, да се данас ни на који начин не могу стварати жива бића из анорганских материја и сила. Ненајучно би било тврдити, да оно, што је данас хемијски ни физикално немогуће, да је то пре хиљаде и милиона годпнљ било могуће, и да се је донста догодило.

| Славни истраживач природе Рајнке каже, да је шарла– танство, кад Хекл тврди, да су први и најпримитивнији организми постали прапостанком.

Пралостанак је крилатица, која не објашњава ништа. Остаје питање, одакле живот % Он је морао имати свој почетак, јер он није вечито постојао. Палеонтологија и геологија. из камене структуре земљине прастарога доба пружају очиглелан доказ, да је у историји развитка земље била т. зв. азојока периода, у којој није било живота. А космогонија нам каже, да у прапочетку развитка ни на земљи. ни на којем другом небесном телу живот није могао постојати због страшне температуре усијаних течних маса. Организми и протоплазма не могу живети у температурама преко. 100". Према томе не може се одржати ни хипотеза — теорија Сванте Архенијуса, која учи, да су праклице организама долетеле на земљу са других небесних тела. | А. сада резултат: Природне науке нам кажу, да је живот једном почео, и да није могао постати из онога, што нема живота; али нам пе кажу одакле живот.

Преко постанка живота разастрта је копрена прастаре и вечно нове тајне. За објашњење живота остаје нам једна, једина могућност, а та је: једна страна свемоћ морала је да се умеша у козмичко збивање, и та свемоћ је силе и материје са свемогућом интелигенцијом изградила у организме у живе машине, тако, као ашто н. пр. људска интелитенција. од материја и скривене енергије у челику и месингу израђује сат или машину. И као што машина сама од себе не

не