Bratstvo

== 70 =

Христољубиви самодржад се обрадова и посла родитељу и брату мното злата радника и мазги, нудећи и у будуће све што им буде потребно и захваљујући им што се старају о души његовој. А богоносни иноци Симеон и Сава, узнеше топлу молитву Творцу и пресветој Мајци Божјој, призивајући их у помоћ за своје започето дело. Примивши благослов од итумана и оца свога, Сава, дође са великим бројем радника у Хиландар и за кратко време учини веома мното. У Хиландару је напао све у запуштености, осим цркве. Требало је утврдити ограду, начинити велику трпезу за братство и довољан број ћелија, сбновити и цркву, украсивши јој зидове живописом и иконама, завесама и сасудима. Све ово, помоћу Божјом, свршено је хитно, јер је преподобни Симеон утицао на сина. да пожури, говорећи: „Ако би ме Господ удостојио да видим нашу задужбину, те би ми драго било, да. ме у њој тада достигне и крај живота мота!" Ватрена жеља старчева се испунила. Захваљујући синовској ревности Савиној, успео је да. се преседи из Ватопеда у своју обитељ Хиландар, на дан прослављања Увођења Матере Божје у храм. Окупило се српско братство, уређена је обична служба, по уставу, узетом из Ватопеда и би постављен игумањ који је имао дужност да, се стара. о црквеном поретку.

Моћни иноци измолише од наклоњеног им Проте напуштене маслињаке и винограде око Хиландара, св. Георгија и св. Николе у Малеји ; од Проте пак купише повелик простор, на коме саградише двоспратне ћелије за склониште игуману и братији, када дођу из Хиландара (било је то око 1200 год.). Ради веће сигурности и ширења обитељи преподобни Симеон по други пут отпреми сина у Цариград пријатељу своме императору Алексију, о молбом, да њиховом манастиру дарује звање царске ставропигије, те да тако Хилендар не би више зависио од Проте свих атонеских манастира, него само од цара. Преподобни би поново примљен у Цариграду с великом срдачношћу. „Је ли жив старац, отац Твој •" упита император, — а Оава одговори: „још је жив старац, молитвеник царства, твога." Цар уздахну и рече: „Блатословен је човек тај од Бога: — постигавши земаљско, он се труди да заслужи и не беско.“"

У царском граду блажени Сава би стпремљен на одмор у обитељ Мајке Божје Евертетске, којој је био ктитор заједно са оцем својим, јер су за њену изградњу приложили Много злата, Сутрадан посетивши поново императора, Сава му ис прича како су уредили нову обитељ на Ов. Гори и замоли га за царску потврду ; узгред му напомену и за други запустели манастир Зит, те га измоли за себе са свим његовим прво“ битним правима. Био је то некад царски манастир, те је тако сада, и сам император постао један од ктитора хиландарских. Алексије се радоваше, што ће и он, заједно с њима, постати учесник у молитвама на свим црквеним службама, те бев оклевања, поклони Хиландару тражену обитељ, са свима ње-