Bratstvo

= 64 =

Али са друге стране тачно је приметио и Шилер: еп едјег

Мала мита Аитећ еа сићев УУотб дег Егаше зењ сет.

добро слово жене води далеко племенитог мушкарца.

Пошто је садашњи живот прожет оним шта Французи зову друштвеном међузависношћу, не може модерна жена, да рачуна на потпуну изолацију, личну или породичну. Било милом, било силом она је увучена у друштвени живот. Пе се отвара пред њом могућност племенитог рада у свима гранама културе. И од ње се очекује да она неће само продужити ИЛИ чак повећати оне погрешке које су биле учињене мушкарцима. без женског суделовања. Она има да иу овој широкој сфери каже своју добру реч. И она ће наћи такве речи ако не заборави да дугује само благој вести хришћанства и своје право на човечанско достојанство и свој човечански позив.

Евгеније Стекторски

Из списа св. Тихона Задонског

БОРБА

Слично речи Божијој молитва је оружје хришћанско зато је слушај са великом пажњом. Ђаво се стара да те саблазни на грех, али му ти у срцу своме одговарај : Нећу, јер би ово било противно Богу, ово Богом забрањено. Ђаво у теби побуђује оскрнављену и блудну мисао: ти му одговарај · Бог мој забранио ми је ово. Ђаво потетиче у Теби гњев и жеђ за осветом ; ти пресецај ова осећања мачем речи Божије, говорећи у срцу своме: Бог је ово забранио. Окреће ли пак ђаво твоју пажњу на туђу ствари саблажњава, те да, је приграбипе говори у српу своме: ово је забранио Бог кад је рекао: „не укради, не пожели туђе“. Тако исто поступај и против осталих мисли, које су противне закону Божијем, а поничу у срцу твоме; пази, да ли твоја мисао одговара закону Божијем или је противна њему. И ону мисао која је у сагласности са законом Божијим, чувај и доводи до остварења, опу пак која је У вупротности — гони и не допуштај да се учврсти и да те по беди. За ово нам је дао пример Сам Христос Спаситељ наш, када је на свако ђаволово искушавање одговарао искушивачу. _писано је, написано је“ (Матеја ТУ— +, 7, 10).

Ако те сатана, доведе до очајања и говори ти у срцу твоме: „Нема теби спаса; ти си сагрешио много; ти си толико и толико злих дела извршио“. А ти му на то одговарај: „ти си осуђеник а не судија; теби нема спасења и теби је одређен огањ вечни. Моја пак нада и спасење јесте Христос Бог, Који је дошао у свет да спасе грешнике. Он ће и мене спасти, јер ја сам један од грешника, које је Он дошао да спасе.

пе