Bratstvo

05 —

Али свуда је потребно и друго оружје, а то је молитва без које су сва наша старања и противљења искушењима немоћна. И ево, при сваком искушењу треба подићи очи своје ка Христу и молити Му се: „Господе, помози ми, или како било иначе, молити од Њега, помоћи. „Јачајте, на тај начин, у Господу ч у сили јачине Његове (Ефесц. МТ, 10).

И слично томе, као што вртар потсеца непотребне ивданке и гране, које би доцније могле да, штете стаблу тако и ти, зле мисли које се појављују одмах потсецај мачем речи Божије и молитвом, да не би ове мисли, када ојачају, повредиле тебе, твога унутарњег човека.

ОПЕТ О БОРБИ

У светској борби људи тада побеђују када изгоне непријатеље, а бивају побеђени када, пред непријатељем отступају. Али не бива тако у битци хришћанској...... Највећи пораз ђавола и најславнија победа Хришћана бива тада, када они воле непријатеље своје, када благосиљају оне који ит куну, када чине добро онима који иж мрае, ц моле се Богу за оне који ил гоне, (Ев. Матеја УМ, 44).

Ово је најславнија хришћанска, победа — љубављу и добротом побеђивати злобу непријалеља својих. Пример такве победе показао нам је Сам Христос, када се за непријатеље «своје молио говорећи : Оче, опрости им јер не знаду шта чине (Лука, Ев. ХХ И, 34). Ето, види хришћанине. како се хриш: ћанска победа не свети непријатељима, већ се моли за њих. Јер не побеђује зло добро, већ добро побеђује зло. „Не дај се злу надвладати, нето надвладај зло добром“ (Римљ. ХИ, 21).

ПАСТИЋИ = САДО

У свету видимо да људи поверавају свој живи мал пастирима да га чувају и пасу, тако исто и овде своје — хришћане поверава: Господ Христос пастирима — епископима, јерејима ради паше и заштите. Пастири се одабирају из целога села, или засеока да пасу тамошњи живи мал. Тако исто и пастире-епископе и јереје изабире Црква да би они пасли душе хришћанске. Пастири се бирају који су добри и паметни, да не би упропастили живи мал, тако исто и духовне пастире треба изабирати добре и паметне, да не би погубили оне који се називају Христове овце, да се не би збило оно што је написаво :

И слијетца ако води оба ће у јаму пасти“ (Матеја. · 14).