Bratstvo

2,

Новогодишња беседа Њ. Св. Патријарха

Псалмопевац цар Давид у старом завету и св. Апостол Петар у Новом завету говоре „да је хиљаду година, пред Господом као један дан, а један дан као хиљаду година“. И заиста бескрајност простора и вечног времена примају и прождиру све појаве, све догађаје, све промене па и сам живот људи и народа, на земљи!

Ми овога часа пратимо и предајемо прошлости стару 1989, а дочекујемо и сретамо нову 1940 годину. У променама ових временских периода, које називамо годинама, размишљамо о току и трајању нашер земаљског живота, о њетовом циљу и задатку, о његовом престанку и крају. И сваки појединац и цело човечанство уверено је и зна, да је живот на земљи ограничен, привремен и пролазан.

Временско трајање људског живота на земљи није би" ло никад у питању. То се питање не поставља ни у наше дане. Но у вези са циљем живота постојао је свагда, па и данас постоји спор о простору. Ово питање у савременом свету узима један судбоносни обрт и изазива међу људима и народима најоштрије сукобе и најстрашније ратове, какви се у историји човечанства, не памте.

Под притиском грубог материјализма, под утицајем нових безбожничких доктрина и патанских идеологија, давас се води страшна борба преко људске крви и људских