Bratstvo

> —

живота, за победу или пораз између хришћанске еванђељске благости и насиља грубе силе, између културе и варварства, између поретка и анархије, између слободе и ропства! И ето, опет „сав свет у злу лежи.“

Хришћански свет данашњице затворио је еванђеље живота и заборавља речи Христа Спаситеља: „Без мене не можете ништа учинити. Просвећена и напредна хришћанска Европа постала је вавилонска кула моралне беде и духовне сиромаштине! Данас преовлађује умна анархија, која систематски подрива веру у Бога, поткопава морал, уништаБа идеале и потчињава личности, достојанство и свако пра· Бо човека грубој неправди физичког насиља. Отуда хаос, расуло и пустош у свету. Отуда ова бесомучна борба међу људима, народима и државама, борба на живот или смрт, „којој се крај не да сагледати, чији се резултати не могу предвидети. | :

Омртоносни таласи торопаднот океана претурајући лађу људског живота из тешке атоније у смртни ропац, јер на њеном судбоносном путу лута кров пустињу смрти и не уме да се поврати своме Крманошу, Спаситељу и Господу, да је избави и приведе у тихо пристаниште љубави, мира и благостања. Она не уме да нађе и опет отвори еванђеље живота, у коме је не само светлост, већ и сила која побеђује сва зла, па и саму смрт, сила, која води у вечни живот.

Дочекујући нову 1940 годину у овако судбоносним дотађајима, које савремено човечанство преживљује, ми треба да се чврсто и непоколебиво држимо на путу Христа Опавитеља. Наш Равноапостол и Светитељ Сава оставио нам је Христов спасоносни пут прокрчен и утрвен и дао нам у својој Светосавској цркви путоказ за вечита времена, са кога наш христоносни народ никада у својој прошлости није скренуо, нити треба да скрене ни у будућности својој. Свето хришћанско православље прекаљено у српском Светосављу освојило је душу и загрејало срце српскога народа као вечити основ нашег живота и нашег бића, и на томе основу стојећи, „ми мрвимо зло и држимо се добра."

Наш народ и његова омладина, у свима народним покретима, потхватима и делима, истицао је са поносом верску и племенску толеранцију као своју најбољу особину и сматрао је ту врлину као најлепши украс душе и срца човековот. Задахнути овом својом традиционалном хришћаноком и човечанском особином, ми смо готови да у братском поверењу и сарадњи са свима суграђанима наше Отаџбине, припадницима осталих вера и конфесија у нашој држави, чувамо и унапређујемо нашу заједничку народну државу. Тврда. вера у Бога, међусобна љубав и братска слога и сарадња нека свима нама буду извор, потстрек и мерило добре воље и снажне енергије у свесном вршењу наших родо-