Bratstvo

029

дија у животним односима људи; видети, да се за најсложеније Компликације налази понекад неочекивани излаз у само једној паметној и доброј речи. И врло често се деси да ову реч изусти неки скромни, неприметан и непознат човек; а понекад је каже и велики сановник државни или дрквени. ЈЉесков воли човека и верује у њега. Код њега налазимо мното позитивних типова, шта је уоште реткост у светској књижевности, пошто обично интелектуалац више воли себе него другог, и радије слика ово шта је у свету по његову мишљењу негативно него ово шта је позитивно. Код ЈЉесокова сетримери добре душ, велике истрајности у правди, памети и оштрине ума код простих људи ређају. Он воли руски народ, који он одлично зна.

да то је врло утешна појава, да је ЈЉесков на крају добио признање у руском свету. Он је умрс 1895 године, и у ово време већ је био давно признат и оцењен. Позитивизам је у оно доба већ преживео себе, и нико није сматрао некор Чернишевеког за човека који влада пуноћом истине. Тако је стара правда да оно, шта је добро, не умире, обистинила се и овог пута. Нажалост, у српским преводима, врло мало има дела од ЈЉескова. Он је тежак за неруског читаоца, а можда је тежак и за данашњег руског интелектуалица,. А. Погодин

Хроника

ЈУГОСЛАВИЈА. — Њ. Величанство Краљ петписао је укав о постављању нових епископа гр. Архимандрита Валеријана Прибићевића, протопрезвитера _ Светислава _Брадваровића и протопрезвитера _ Јована Липовца. Нареченије и хиротонија нових епископа обавиће се у току овог месеца. Потврђен је указ о премештају епископа.

БУГАРСКА. — У Софијекој митрополији на иницијативу јеромонаха Наума, организатора и вође хришћанских братстава и друштава у Оофијској епархији, велики број студената-богослова, клирика и световњака, пристали су да одрже предавања мн беседе у црквама, братствима и друштвима у престоници на дан празника хришћанске младежи и просветне седмице.

СОВЈЕТСКА РУСИЈА. — Белгијска ревија »тешсоп« саотштава на основу извештаја листова (О. Р. следеће: Контролна партиска комисија у Симферопољу (Крим) искључила је из партије 81 члана, окривљујући их за деловање на религиозном пољу.

Рођака шефа Савеза безбожника, Татјана Јарославска, искључена је из партије, што је посећивала једну цркву, што се покрстила, и радила у једној православној превеној општини, Њезина породица упутила је молбу Г. П. У. да јој се одузме право ношења породичног имена. !

Митрополиту Сертију постављен је нови надворник, коме је на ређено да му не дозвољава излазак из резиденције без _ специајалне дозволе. Надзорник је наредио да се обави претрес архиве и просторија Митрополита, Иза овог настали су прогони и затварања угледних људи. Сви документи митрополије заплењени су и однесени.

Казански архиепископ Павле, ревносни борац против безбожника, који је осуђен на смрт, умро је у тамници,