Bratstvo

0

Власти у Тули забранили су епископу Амвросију проповедање.

У Кијеву су ноћу између 16 и 17 априла пионери дрвене армије дигли у ваздух најлепшу катедралу Св. Владимира.

Е. Јарославски послао је писмо главном прокуру П. Вашинском Да се поступи против родитеља који не дозвољавају својој деци ступање у Савез безбожника.

Док су Литвинов и његова жена били уписани у почасну листу безбожника, један претставник овог удружења добио је од његовог наследника А. Молотова декларацију, да се овај живо интересује за 8адаће атеизма и да безбожнички покрет не може претстављати само приватну установу у Совјетској Русији. Држава има интерес да заинтересује омладину за идеју атеизма. Напротив, спољна политика (Совјета не може бити вођена на бази атеизма и њезини претставници не могу бити добри борци за атеизам.

Претпостављало се, да су безбожници тражили потпуно Лликвидирање религије у току петилетке. Е. Јарославски сматра да су оритинални типови они, који мисле да је то могуће. Не би требало да бе понови погрешка од навад неколико година када се мислило да се Бером заносе само старци и бабе. То је велика, погрешка, која води неком инертном опортунизму. Шеф безбожника рекао је да постоји у Совјетској Русији велика маса од 30,000.000 верујућих од којих има у самој у Москви око 400.000. Јарославски је уверен, да је проценат верујућих још већи.

Не треба да се варамо подацима статистике, вели шеф безбожника, јер утицај на религију зависи од материјалних средстава, од затварања храмова и др. Антирелигиозка пропатанда треба да прође еволуцију, треба да делује трпељиво и разумно; не треба да се предузимају мере насиља, јер оне изазивају народ и стварају сасвим негативан ефект. »Хулиганство« у антирелигиозној пропаганди Јарославски најстрожије осуђује. Конфисковање религиозних предмета извршено пред Божић, узбудило је религиозно осећање без икакве користи за пгирење безбоштва.

Међу новим средствима за пропатанду треба да се забележи и антирелигиозни приручник, који је одобрио конгрес 25 априла 1939. Централни савјет Совјета војин. безбожника (0. В. Б. интересује се живо за пројекат професора Сњегирева за искоришћавање телевидије У слузби и проратанде. Предвиђају се станице за телевизију у Лењинтраду, Москви, Кијеву, Минску, Тифлису, у које ће се утрошити 19 милиона рубаља у уверењу да ће допринети триумфу атеивма.

Све вести, да су Совјети одустали од антирелитиозне пропатанде, биле су нетачне и намерно објављене у јавности преко Совјетских претставника у Западној Европи.

ПОЉСКА. — »Руски голо с« саопштава из сасвим поузданих извора, да се у Варшави налази Варшавски митрополит Дионисије и њетов викарни епископ Тимотеуш. Шрестарели Виленски архиеписком Теодосије ради болести и немоћи остао је у Вилни. Епископ Сава из Гродна побетао је са својим келејником и три свештеника, у Кевно. У Литви се налази викарни епископ виленске епархије Матеуш, који је побетао. Епископ Симон Острошки најмилији и најпоштованији јерарх, пао је у руке бољшевика. Вести никаквих нема о Архиепископу Алексеју Волинском, Александу Полеском и Пантелејмону.

Приликом бомбардовања Варшаве убијен је смели борац за Ов. Православље протопрезвитер Терентиј Теодорович. Од његовог тела прокађена је глава, коју је сахранио њетов презвитер.

Белешке

НАШ ЛИСТ улази у ХУГ годину. Администрација моли све читаоце да пошаљу претплату и да на тај начин омогуће редовно излаљ~