Časopis Istraživač

PRVOMAJSKE AKTIVNOSTI POD LUPOM PROPUSTI SE NE SMEJU PONOVITI!

Početak rnaja, kako je to več uobicajono, bio Je ispunjen istraživanjima. Na terenu su boravile sve grupe koje će se naći na Omladinskoj istraživačkoj akciji „Juli 76”. Rezultati su, ugiavnuin, dobri i realan su osnov za verovanje u uspeh julskih aktivnosti. No, javili su se i problemi koji se do tada moraju rešili. U protivnom, posiaće ozbiljan prepreka izvođenja neke od programskih akcija. Pre svih, to je etnografska akeija. Namerno ili slućajno, tek Mioničani su zaboravili da grupa ne može saina biti organizator programske akcije već cila\- Klub. Tako su etnografi iz Mionice „dobili priliku” da se „konačno dokažu”?! Na rečima, oni su to vrlo dobro uradili. Toliko dobro da im je za majsku akciju „falio

samo tclevizor”. Medutim, malo je „lalilo” da akcije uopste ne bude! Konaćari su krenuli tek dva sata pre ostalih. Za logor je izabrana napuštena škola u Ribnici gde neiua peei, osim jedne u kuhinji, i to, po vrcmenu kako ie bilo till dana. predstavlja primer kako ne treba pripremati akciju! Dodaju li se ovome još neke sitnicc, „pozajmljivanje” slame bez znanja vlasnika naprimer, slika je i potpuna i jasna! Neosporno je da Klub u Mionici nema, trenulno bar, snaga da organizuje jednu ovakvu akciju. Mioničani su zapravo „dokazali" svoju nemod i nezaintercso\anost za letnju akciju. Ovu U7rdnju su još jednom potkrepili nedolaskom na poslednji sastanak Koordinacionog odbora koji je održan u Loznici.

Siićnih problema nije bilo na ostalim akcijama. Izuzclak' jc akcija „Ishrane” gdc konačari nisu ni olišli na Bobiju. Вгој učesnika na majskim akcijama daleko je ispod očekivanog. Svakako da imponuje broj geologa, bilo ih je četrdeset četvoro. Stoga je utoliko teže čuti da je lurista bilo dvanaest, a ekologa ~čak" ćetrnaesl (!). Na ostalim akcijama broj učesnika kretao se od 22 do 28. Najviše je zatajila Ljubovija koja na dve akcije, biološku i turističku, nije poslala nijednog svog člana! Na ekološkoj, bilo ih je sarao troje. Ova situacija može da izazove ozbiljne poremećaje u julu, kada će novim članovima sam teren, zatim program i način rada, biti nepoznati. Najgore od svega je što se ni učesnici međusobno neće dovoljno poznavati! Biolozi su svoje igranje fudfaala u dva po ponoći i brisanje povečerja sa liste zaduženja, pokušali da opravdaju sa „nismo znali da se ne sme”! To je nedopustivo! Sličnih propusta bilo je i kod ekuloga. Oni su se dpgovorili kada je povečerje, ali ga nisu poš(оуаШ JdVsku akciju ne smemo čekati na zvezdama koje astronomi ovog Prvog maja nisu mogli, posmatrati. Razloga ima vise: lose creme i slaba organizacija za šta je, pre svih, krivo Društvo istraživaća iz Valjeva.

Zoran Jovanović

„GRADAC 76" Puna podrška julskim aktivnostima

U Valjevu je 18. maja održanT prvi sastanak Koordinacionog odbora za organizovanje Ekološke Omladinske istraživačke akcije „Gradac 76”. Predsedavao je Radivoje Vesić, predsednik OK SSO Valjevo i predsednik Koordinacionog odbora, a prisustvovali su, pored ostalih, Mr. Milivoje Todorović skretar Jugoslovenskog i Republiekog saveza za zaitiiu i unapređ.enje ćovokove sredine, Mi iornir Arsenijevic - zamenik sekretara OK SK Valjevo, Milomir Milošević sekretar OK SSRN Valjevo i Desirnir Maksimović putpredsednik Predsedništva Drustva- istraživača „Vla'dimir Mandic -Manda". Na sastankn je usvojen elabprat akcije i izabrano rukpvodstvo akcije. Za predsednika Saveta akcije izabran je Milomir Milosevic. Zamenik je Mr. Milivoje

Todorović. Vođa akcije je Predrag Petrović (Valjevo), a sekretar Slavica Mihajiloviđ (Ljubovija). Clanovi Staba su; Miljković Zoran (Loznica), Dragan Radović (Valjevo), Olivera Grujić (Ljubovija), Mirjana Ilić (Valjevo) i Lazarević Radovan (Valjevo). U diskusiji su date korisne sugestije rukovodstvu akcije i izražena je puna podrška. Мг. MilLvuje Todorović naprimer, istakau јс da su Juguslovenski i Republicki savet za zaititu i unapređenje čovekove sredine veoma zainteresovani za o\ r u akciju i nje ne rczultate otenjujuei je kao pravi i originalan, a u isto vreme dobro orgariizovari; prilaz mladih problemu zaštite i unapređenja ćovekove sredine. Potom je drug Todorović rekao:. Podrućje Valjcva i ovog regiona posebno je interesantno sa gledižta propagande pokreta za oćuvanje čovekove sredine. Kada još posau ide preku omladine i to organizovane па način koji vi pokazujete, onda je to nešto što trcba da privuče pažnju i dužno poštovanje svih nas! Mi ćemo se slvarno založiti da Akciju pomognemo i damo јој mesto koje po značaju i zaslužuje. Pre svega, o Akciji treba pisati u svirn stručnim časopisima i štampi. Od posebnog je značaja angažovanje tclevizije i radija koji bi to morali da prate. Na kraju, rekao bih da ćemo mi iz Saveza obilaziti Akciju i pratiti rad rnladih istraživača da bismo stekli iskustva za dalji rad na usklađivanju omladine u akciju zaštite i unapređenja čovekove sredine”. Milomir Arsenijević je posebno naglasio da Valjevo mora biti doslojan domaćin uz obezbeđenje potrebnih uslova za njenu realizaciju.

OMLADINSKA ISTRAŽIVAČKA AKCIJA „JULI 76" Sve spremno za početak

Preko 350 istraživaća i gosliju iz svih krajeva naše zemlje učesnici osam programskih akcija će 15. jula u Beloj Crkvi započeti sa pisanjem najsvetlijih trenutaka u, ne mnogo staroj, ali veoma bogatoj, istoriji istraživačke ideje. Naći će se toga dana, u istorijskom mestu heroja Žikice Jovanovića Španca, mladi da u jubilarnoj godišnjici ustanka i Revolucije daju svoj doprinos negovanju tradicija slavne narodnooslobodilaćke borbe, da na delu pokažu neraskidivo bratstvo i jedinstvo, zajedništvo sa Armijom, odanost samoupravnom socijalizmu i nesvrstavanju. Istražujući uvek nepoznatu prirodu, štiteći je od sve češćeg zagađivanja istraživači će delom pokazati i dokazati sve vrednosti mlade generacije. Ovogodišnja akcija je poslednja stepenica ka izgradnjii stvaranju onog što je istraživačima uvek bio cilj širenje istraživačke ideje, sarnonikle i oživotvorene u valjevskoj огganizaciji, a prihvaćene u Ljuboviji, Loznici, Kopru, Pločama, Mionici, Osečini, Titovom Užicu... Akcija, davno je zakijučeno, je najveća i najbolja škola. Posle svakog izlaska na teren stvorena je po neka nova istraživačka organizacija. Zato se s pravom očekuje da posle letošnjih istraživanja porodica istraživačka bude obogaćena novim članovima. Jedan od značajnih rezultata treba da bude i ozvaničenje istraživačkog pokreta kao koleklivnog člana Saveza socijaiističke omladine Srbije. Nikađa do sada temeljnije i opsežnije pripreme, la garancija uspeha, nisu izvršene. Za sve članove programskih akcija organizovani su posebni stručni semmari na kojima su se upoznali sa zadacima i metodologijom istraživanja. Postojeće istraživačke organizacije su dokazale potpunu spremnost da uspešno izvrše i najsloženije zadatke. Valja napomcnuti da nijednog Irenutka, u dosadašnjoj pripremi akcije, nije izostalo polpuno razumevanje i dragoceпа pomoć šire društveno političke zajednice. Ipak, nepraved-

no bi bilo ne istaći već tradicionalno dobru saradnju i svestrami pomoć Međuopštinske konferencije Saveza socijalističke omladine podrinjsko-kolubarskog regiona, koja je i organizator akcije, kao i svih opštinskih organizacija Saveza socijalističke omladine, regionalna Republička konferencija SSO Srbije i nekoliko desetina organizacija udruženog rada, naučnog rada, naučnih institucija, ustanova i jedninica JNA. Uporedo sa složenim i teškim istraživačkim zadacima na ovogodišnjoj aklivnosti. Pored tradicionalnih kulturno-zabavnih i sportskih susreta istraživača i meštana velika pažnja posvetiće se ideološkom radu, infonnisanju i pripremama istraživača za aktivno uključenje u naš sislem opštenarodne odbrane, društvene bezbednosti i samozaštite. Na svakoj programskoj akciji postojaće aktivi SK i SSO, a realizovaće se deo Političke škole „Borbe”. Programske akcije će iraati i svoje biltene, a u saradnji sa pripadnicima JNA učesnicima akcije istraživači će savladati osnovne vojne veštine. Planirano je i snimanje polučasovnog dokumentarnog filma, kao i priprema materijala za izdavanje knjige o istraživačkoj ideji. Razumljivo je onda zašto se među istraživačima, s pravom tvrdi da je ovogodišnja akcija „Juli 76" kruna dosadašnjeg, pionirskog rada. Jedna celina, započeta tačno pre sedam gddina na „Durmiloru 69", nastavljena na „Valjevskim planinama 71", „.Azbukovici 72”, Kopaoniku, Mljetu ... oblikovana na „Pločama 75” treba da u toku ovogodišnjeg „Jula 76” dobije definitivnu fizionomiju. Suvišno je naglašavati da OIA „Juli 76” je počela mnogo ranije, a završiđe se ne 31. jula u Stolicama, kada posle pelnaest dana stalnog terenskog rada istraživačka zastava spušteni na terenu dobiju konačan oblik u elaboritima, zbirkama... na sa jarbola, već krajem godine kada svi rezultati prikupljeTog dana će i san o istraživačkora pokretu postati java. S. R.

L/CrQ\LVO?lli

GODINA VII VALJEVO, 1. VII 1976. GODINE BROJ 45

II OVOM BROJU: • Veliko interesovanje za is traživački rad u Pločama (strana 2) в Uspele prvomajske akcije (strane 2 i 3) • Prihvacen Samoupravni sporazum o OIA „Juli 76” (strana 3) • Vremeplov: Bife ~kod poskoka (strana 4)