Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 36

Д.-Б. ИСТОЧНИК

Г о в о р*) Пере Дрљаче предеједника српско православне црквено-школске општпне у Б )С. Новои, држан при светосавској слави и забави дне 14. јануара 1889.

Многоштована госиодо и мила браћо! Најсрдачније се радујем видити и поздравити вас све без разлике вјеронсповијести овдје сакупл.ене у овом мом новом дому при вечерашњој светосавској слави и забави. Добро дошли и хвала вам који сте дошли ! Браћо тако и треба да у слози и братпнској л,убави зкивимо на овом биједном свијету. И данашњи српски светител, Саво он је тако учио и радио, те је своју завађену браћу мирио и свој народ слози и братинској љубави учио. Миогоштоваиа госнодо и мила браћо! Знајући добро, да је живот човјечији таков као роса на медној лпвади, хоћу да га мени и мојима и послије његове тјелеснине, када будемо гробови, добрим дјелом продужим. Да добро дјело учиним позивају ме на то племенити осјећаји мојијех родител.а, који свагда бјеху наклоњени ближнему и сиротињн, те чинишо колико год могоше богоугодна дјела, па ткко и мене васпиташе. Браћо! Српски просветител. св. Сава чинио је богоугодна дјела и стварао је народу своме лијепе задужбине — цркве и школе да се облагороде у тијем храмовнма срца и просвјети ум нашега народа. Ол нам је показао примјер добродјетел.и, коме сви треба да сл.едимо. Томе примјеру ево ја данас сљедим. Божијом помоћи а трудом мојим и моје супруге подигао сам ову двокатну кућу од солнднога материјала а у вриједности од 15.000 Форината. Ту кућу са земљпшшем и водом добровољно крндорујем па корист срттске омладине за сриско-православну школу, нод тим уеловом, да ту кућу нпко никада и никоме продати не-

може, већ да нам служи на успомену, а народу срнском на дику и понос под насловом овим : сриско-иравославна основна школа, задужбина Петра и Марије Дрљаче у Ђос. Новом 1888. год. исиравили. Мила дјецо! Из жарке л.убави према вама иодигао сам вам ову зграду за вас и за многа послије вас, који ће се у овој кући као у својој школи учнти у науци и спремати за вал.ане Србе и честите грађање ове нам миле наше домовине. Ја се надам кад одрасгете и размислите, да ћете се ејећати мене и у гробу, да ћете и ви чнннти богоугодна дјела, те и својим млађима преиоручивати да их чине, као што то ја вама. Уједно наређујем, да се просторије од ове куће а мојс задужбнне, које за училишта нијееу потребне, изнаимљу а од тог новца да се издржава сриски учител. и сиромашни ученици српеки. Заклучујући ону моју завјештајну нзјаву препоручујемо ову моју задужбину благослову божијем и светител.у Сави као заштитнику свих српских школа и став.1:.ам је под окрил.е Бзеговог Вел ичанстка премилостивог цара и краља Франц ЈосиФа I. а вама браћо Срби и еуграђани моји предајем ју у драгоцјени аманет из ког треба да сја нашој дјеци н нашијем потомцима луча божанске и свјетске науке да буду и они достојни иотомци српског просветитела св. Саве ; а управу ове задужбине иаређујем овд. српско прмвославној црквено-школској општини, да од данас истом кућом својски и савјесно по овом моме завјештају управља и влада. Петар и Марија Дрљача. (Пошље тога пјевата је пјесма св. Саве и I царска химна.)

*) Овај говор штампан је на засебном лиету, који нам је дошао до руку од честитог грађанина Србина - родољуба Иере Дрљаче. Због његове важне садржине, ми га ево уврстисмо и у овај лист ради угледа осталим много богатијим Србима. Ово је заиста нлеменито и родол.убиво дијело перино, које заслужује сваку хвалу. Дај Боже да и остали ш.љедују његову иримјеру а све на оистанак и осигурање наших Српско-правослпвних школа. Уред.