Dabro-bosanski Istočnik

Д.-Б. ИСТОЧНИК

Стр. 37

Показивање пута у царство небеско. Бесједа православним Хришћанима. Од митрополита Инокентија. (Слободан превод с руског.) (Наставак)

Други одјељак. Како је Исус Христос живио на земљи, и загиго јс Он гсострадао за нас ? Сваки човјек дужан је испунити закон Бижиј. Тај је закон исказан у двије заповједи: прла, „.Буби Господа Бога твога свијем срцем твојим, свом душом твојом, свом мишљу тв >јом и свом снагом твојом"; а друга, „ЈБуби ближњега твога као самога себе". У колико ко то испуни у толико ће и бити награђен. Али га нема, нити је било нити ће бити човјека, којп би ове двије заповједи уре. но и савршено испунио. Само једини Исус Христос, што их је испунпо потпуно и савршено без икаква приговора. Односно тога су, даклен, и сви свети, па и сами велики свеци — људи, само као евјетил.ке, а Исус Христос као сунце у свом својем сјају и бљеску. И као што човјек не може гледати у сунце и описати га, исто тако не могу се прегледати ни описати сва добра дјела, што их је Христос учинио; те због тога, о жнвоту и доброчинствима његовијем казаћу вам укратко и само оно, што се једино из јевангелија видјети може. Ниједан човјек па и ниједан анђел нпје толико лубио Бога, колнко Га је лубио и луби Нсус Христос. Исус Христос увијек се молио Богу, Оцу Својем, а особито често молио се ноћи у саиЛпг. Исус Христос је с.ваког празника а особнто о пасцн, ишао у јерусалимски храм, који је био подалеко од Њсговог мјеста, у којему је живио, и сваке суботе долазио је у зборннцу, у којој су се мудри скупл>али на молитву и ноуку. Иеус Христос свега евојега живота уважавао је, поштовао, покоравао се и пазио своју мајку и ЈосиФа (који му бијаше поочим) старатеља својега; а исто је тако поштовао управите.1,е старце и плаћао порез земал.ском цару. Исус Христос је без протнвљења, од своје воље, од свег срца и са пуннјем жаром лубави тачно вршпо Свој посао и Своје звање, ради којега је и дошао на овај свијет.

Исус Христвс волио је све л.уде и сваком је желио и чинио добро, па за праву лудску срећу није зажалио ни Свој живот положитп. Исус Христос неисказаном смјерношву и л,убавл>у ноеио је свакојаке увреде, није се жално на оне, који су Га вријеђали, иа ни на јавне непријатеље никмд се није љутио, и ако су Га вријеђали, ругали Му се и радили Му о глави. Он би могао само једном својом рнјечју упропастнти н истријебити све своје непријатеље и протнвнике, но то не хтједе учинити; него напротив, жел>аше им свако добро, чинио им је добра, молио се за њих, жалио их и оплакивао њихову пропаст. Укратко рећи: Исус Христос од Својега рођења па до еаме смрти није учинио ни најмањега гријеха ријечима или дјелом па ни мислима, него је у свако доба и сваком човјеку а уједно и свјема људнма само добро чинио. Сад да видимо како је пострадао за нас Исус Христос овдје на земл.и. Исус Христос и ако је Син Божији а и Сам Бог, опет је примио на се тијело и душу човјечнју и постао правим човјеком, али без гријеха; па као Сведржитељ, био је слуга; као цар неба и земље родио се у сиромаштву од сиротне мајке, — у пећинн и био је смјештен у јаслима; а његов тобожњи отац бијаше сиромашни дрвођел.а. Исус Христос, као највећи Законодавац, да би исиунио што је по закону требало, осми дан по рођењу пролио је обрезањем своју најскупљу крв. Ио овом донијела га је Пречиста мајка у цркву и за Њега — Откупннка свијета дала је одкуп. Исус Хрпстос бијаше још у колијевци, а Ирод Га тражи, да Га убије, па гоњен уклања се у Мисир, тражи склона у туђој земљи. Не мислите, да Исус Хрпстос, и ако је био у дјетпнству Својем није могао знати све, шта се радило и чинило с Њнме. Не! Исус Хрнстос макар да је прави потпуни човјек, Он је у исто доба још и прави и савршени Бог; та