Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 140

Д.-Б. ИСТОЧНИК

пред олтаром, )'Д|в се вјертг причешћују. Солеа је кадкад од. остале цркве одијељена оградом (шппкама> с тога, да свештенослужител.и могу без сваке сметње из олтара у цркву и из ње у олтар улазити. Амвон ]е узвишено округло мјесто на солеји или испод ње. Служи за читање апостола и еваиђел,а и држање проповиједи а представља онај камен, с кога је аиђео мнроносицама васкресење Христово објавио, или онај бријег, или лађу, с којих је Спасптељ народ ноучавао. У катедралннм црквама налази се још један засебан амвон на сред цркпе, гдје се епископ облачи, црквенослужитеље посвјећуе и прије почетка литурђије Богу моли. Пијев н п ц е, — то су мјеста гдје стоји клир т. ј. чатци и пијевци. Постављене су с сједне и друге стране цркве у сврху измјеничног појања духовних пјесама и предстдвљају анђеоске корове (ликове).

Права црква често је однјељена од унутрашњега притвора знданом преградом једним или тројим вратима, од којнх се средња кр а сна в р ат а називају, јер се на разне начнне ^__рашавају. Западна врата, која нз унутрашњзг у сиољашни притвор воде, зову се велика врата. Зидови унутрашњег прнтвора украшаванн су разним св. иконама, а у притвору нема сада нпкаквог осооитог намјештаја: само у старим црквама налази се по гдје-гдје у унутрашњем * — —р- " ' ЈВ притвору к р с т и о н и ц а за ооављање крштења, па пошто крштење означава улаз у црквену заједпицу, то се крстионица баш на улазу у праву цркву поставл>а. У спољашњем: притвору чуваху се негсад чекићи и клепала т. ј. гвоздене и дрвене даске на чију се звегсу и глас вијерни на молитву сакупљаху; а од врелена пак ; од кад се почеше звона употребл>авати, стадоше се на том мјесту торњеви (звоници, куле) подизати. (Наставиће се.)

Старе Књижпца од 107 листа у мало коло тврдо везана, без првнх и последњпх лпстова писана пегдје рукоппсом старпнским, а негдје минејским словима, која се тешко читатп може, по њеном садржају назваћу је „Чудеса матере божије" јер о њпма највише говори. Љу је морао препнсати какав побожнп Хришћанпн у својој породици за домаћу забаву, јер внди се, да су је три-четири руке писале. Назначено псгдје прп крају ва лето ЛО јЈИ, а (х) рожстка \-ка ЛП'НД (1754); дакле вал,да је те године и писапа. ТТочише најпре месјацослов. ] Гма у истој књпзп блпзу краја једна примјетба, која каже, ако су црвена слова у пмену и црвепп број, онда се празнује цнјели дан; ако је само број црвен, онда се празнује пб дана. Ја ћу овдје све такове дане назначити. I. Мјесец сегттембар искпнут је сав. II. Октоврн илит дии аа. днк н,иат час аг а нош,ћ п. покровћ нрссте кце . . а. све црвено.

књиге, сгго апла. 0ол»и . . з. све црвено. п .• сти\- Д1ч. Сј)ГЈ{ ивакк . . з само број црвен. ста иггка иараскека . . дч. све црвено. стго вгдиста л8ки ... ш све црвено. стго кмико Л1Ч. артнна . . к. само број црвен. стаго кел. л1ч. дјлштрја . . кз свс црвено. п стго Л1Ч. нестора . . кз само број црвен. III. ЛН1, ијоелшрн реколш лнстогонк и,иа днн * п л. днк илитк час. i. а нош,к д1. види се да се преварио писац у називању мјесеца: тако децембар зове сгудени. Јануара нема, јер је издеран, к'крварк р«кол1и сјечапк. /Иартк реколш велкача, Дприлк () еколш шж88акк, Л1аи реколш трлван, ШнЈе јиколш скиканк. Игали реколш сцнан, (IкгКстк реколш колокоз. ла. положени чтнаго ногаса престк клдци нашел! кци. Овоје све црвено написано. Конецк нрнетк лисцослокпо. Слово прстпе владпчице наше богородице о прехождепнх мук јеже чатп. Приде пречиста на гору јелионскују и помоли се Богу п рече ванме оца и сина п свјатаго духа да санидет на мње