Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 138

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 4 и 5

тпорине, да сузбија све што 1е туђинско а штетно по наш народ и лијепу нам ттародност српску. —■ „Босанска Вила" неуморно .летн, тражи и прибира заборав•љени, нзгубљенп н расути бисер и драго камење — нјесме, приповијетке, пословице, обичаје, здравнце, загонетке, што све карактерише српски народ овнјех земаља, а све то благо, — које може бити данас код некијех у очима ништа није — за наше је потомство од неоцпјењене врнједностн. Осим тога „Босанска Вила" доноси слике из српских крајева, врло је

добро уреЈјена, а с' лијепом н одабраном садржпном. С тога је Мн најтоп.шје препоручујемо свештенству и оппггинама, да. се на њу претплате, а уједно препоручујемо свештеницима и учителшма као и сваком Србину, којн је перу вјешт, да еве гато јс за „Босанеку Вилу" прикуил.ају и уредпипггву шал.у, како ие би пропадало то народпо благо. У Мостару, 26. јануара 1890. АЕ. и Митрополит херцеговачко-захумски : Серафим Перовић.

Број 140 екс. 1890

] екс. 10»0 м.хз. Окружница. Свему тгречаснол1 светтенству херцеговачко-захумске емархмје.

Висока земаљска влада у Сарајеву цијењеним дописом од 17—29, децембра 1889. год. број 80.756 саопштила Нам је да орпско-православни свештенпцп у Босни и Херцеговини чегаће вјенчавају српске подајинке, који по каноничким и грађанским законима у Србији не могу ступити у брак. Тако је н. пр. 1884 год. у априлу некп свегатеник мапастира .,св. Тројице" у Боснп благословио два брака српских држављана, међу којима је постојала пренријека еродства и зато је српско посланство молило: да се забрани правоелавним свегатеницима у Босни и Херцеговинн српске подајнике вјенчавати, ако младенци не могу да поднесу дотичном полнцајном области потврђену брачну дозволу надлежног свегатеника у њнховој отачбини. Светптеник пак, који сврши .тако вјенчање нмао бп тај докуменат за случај доцнијег потраживања код себе сачх вати.

Висока земаљска влада замолила је, да се подручно свегатенство ове Архидијецезе поучи поступати сходно законима ерпске краљевпне за српске подајнике као Ш.ТО је горе речеио. Тога ради сходно Нашој окружници од 25. априла 1889., број 293. налажемо Вашој пречасностн, да све подручпо Вам свегатенство обавијестите, да се по горњем наиутку у склапању бракова српских подајннка имају држати, те никога из иноземства не вјенчавају, докле иноземац не донесе брачну дозволу од свога свештеника а од полнтичке областп потнрђену. Којн бн се свеиггеник огрпјешио о ову Пагау окружницу биће подвргнут казни. У Мостару, 2. Фебруара 1890. АЕ и Митрополит херцеговачко-захумски : Серафим Перовић.