Danas

Kriv sam i nedovoljno sposoban

'Posle poraza na izborima, japanski premijer Hašimoto najavio ostavkn

Tokio - Japanski premijer Rjutaro Hašimoto saopštio je juče da namerava da podnese ostavku, nakon poraza vladajuće partije na izborima za gornji dom parlamenta. Poraz Hašimotove Liberalno-demokratske stranke (LDP) tumači se kao neprihvatanje ekonomske politike njegove vlade. „Kriv sam za poraz“, rekao je Hašimoto na konferenciji za štampu u sedištu LDP, na kojoj je najavio ostavku. „Odgovoran sam za sve što se dogodilo jer moje sposobnosti nisu bile dovoljne“, dodao je on. Hašimoto je takođe rekao da je zbog izbornog poraza prinuđen da otkaže posete Parizu i Vašingtonu planirane za drugu polovinu jula, tokom kojih je trebalo da inforraiše zvaničnike tih zemalja o merama za oživljavanje recesijom pogođene japanske privrede. Na izborima za gornji

dom parlamenta na kojima je u nedelju birana polovina poslanika, Hašimotova Liberalno-demokratska partija osvojila je svega 44 od ukupno 126 mandata i time izgubila većinu u ovom domu. Posle ovakvog ishoda u svetu se strahuje da bi neočekivana promena na čelu japanske vlade mogia zaustaviti napore za izlazak privrede iz krize, najteže od okončanja Drugog svetskog rata. Poslovni krugovi izrazili su bojazan da će politički vakuum skrenuti započete reforme s koloseka. (Beta, Rojters, AP)

FOTO: EOJTERS

Preuzimanje odgovornosti Hašimoto na fotografiji iz 1996. u trenutku kada se sprema za kendo

Ruski premijer u Japanu - prvi put

Moskva - Ruski premijer Sergej Kirijenko započeo je dvodnevnu zvaničnu posetu Japanu, na poziv japanske vlade. U istoriji odnosa dve države, ovo je prva poseta jednog predsednika ruske vlade Japanu. Kako je ranije saopštilo rusko Ministarstvo inostranih poslova, Kirijenko će sa Hašimotom razmotriti široki krug pitanja odnosa dve države, vezanih za praktičnu realizaciju kursa temeljne obnove odnosa koji su utvrdili ruski predsednik Boris Jeljcin i japanski premijer. Uz ovaj plan, centralne teme razgovora su perspektiva razvoja trgovinsko-ekonomskih veza, pitanje japanskog kredita Rusiji i japanske investicije u Rusiji. Posle posete Japanu, Kirijenko će boraviti u kratkoj radnoj poseti Kini. (Beta)

Isporuka raketa Kipru prema planu

Moskva - Isporuka ruiskih protivavionskih raketa realizovaće se prema planu, potvrđeno je juče u razgovorima predsednika Rusije Borisa Jeljcina i Kipra Glafkosa Kleridesfi. „Sve ranije preuzete obaveze koje proističu

iz sporazuma o isporuci raketa tipa ‘S-300’ biće potpuno ispunjene. Nije bilo reči ni o kakvom odlaganju", izjavio je nakon preosedničkih razgovora jedan od bliskih Jeljcinovih saradnika Sergej Prihodko. (Beta, Rojters)

Turska uvežbava uništenje "S-300"

Ankara - Sest aviona tipa „F-16“ turskog ratnog vaz'duhoplovstva uvežbavalo je protekle nedelje u bazi na jugu Izraela akciju uništavanja ruskih protivavionskih raketa ~S-300“ koje bi trebalo da u novembru budu instalirane na teritoriji južnog Kipra. Prema pisanju jučerašnjeg lista Hurijet, tursko ratno vazduhoplovstvo preduzelo je te mere jer su na poligonu u Rusiji, na 1.200 kilometara od Moskve, vršene probe sistema „S-300“. Vežba u izraelskoj bazi Šdema je. prema izveštaju vojnih eksperata, potpuno uspela. (Beta)

Lukašenku uskraćene vize za EU

Minsk - Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije saopštilo je da su predstavnici EU odlučili da übuduće beloruskom predsedniku AJeksandru Lukašenku uskrate vize. Bez viza za put u zemlje članice EU ostaće i ostali beloruski zvaničnici.

„Saopštenje EU sadrži i pretnje težim merama", saopštava beloruski MIP i dodaje da je EU „iskoristila manji problem promene ambasadorskih rezidencija kako bi na suverenu Belorusiju izvršila prilisak velikih razmera." (Rojters)

Tražili 15, dobili 22,6

Postignut sporazum Međunarodnog monetarnog fonda IRusije

U tekućoj godini Moskva će dobiti 14,8 milijardi đoiara kredita

Moskva - Glavni ruski pregovarač s međunarodnim iinansijskira institucijama Anatolij Čubajs izjavio je juče da će one obezbediti ukupno 22,6 milijardi dolara kredita Rusiji tokom 1998. i 1999. Čubajs je novinarima rekao đa će Rusija u tekućoj godini primiti ukupno 14,8 milijardi, uključujući šestmilijardi od Međunarodnog monetamog fonđa neposredno posle okončanja sastanka Upravnog odbora MMF idućcg ponedeljka. Rusija je, inače, bila zatraždla 10 đo 15 milijardi dolara. Većinu pomenute svote obezbediće MMF, a u paketu će učestovati i Svetska banka i više privatnih kreditora. „Postigli smo konkreUre dogovore na zadovoljstvo obe strane", izjavio je Cubajs agenciji Interfaks.

Infuzija svežeg novca trebalo bi da stabilizuje rusko tržište akcija i obveznica, na kojem se posiednjiii meseci zbiva veliki pad i ~egzodus“ stranih investitora, Novac bi trebalo da spreči i devalvaciju rublje, što je inače največi izvor strabovanja ruske vlade. Prvo reagovanje na vest v’stiguutom sporazumu zabeleženo je na uskoj berzi, na kojoj su akcije do podneva sfcočile za 5,8 odsto. Istovremeno u poslovnim krugovima se oprezno čekain daije informacije o paketu zajma koji bi trebalo da spreči dalju krizu ruske privrede. Ruske akcije su od početka godine izgubile više od GO odsto vrednosti. {Beta, AP)

Marš kroz Belfast prošao bez incidenata

Omnžisti u Portadaunu nastavljaju protest

Belfast - Nekoliko stotina pripadnika protestantskog reda Oranž juče je mirno prošetalo kroz katolički deo Belfasta, u tradicionalnoj paradi kojom protestanti u Severnoj Irskoj obeležavaju godišnjicu istorijske pobede nad katolicima. Marš je počeo sa zakašnjenjem, pošto je policija upozorena da su nedaleko od mesta odakle je povorka trebalo da krene podmetnute dve bombe. Dok je povorka prolazila kroz katolički deo grada lokalno katoličko stanovništvo iskazalo je svoj protest mirnim stajanjem u tišini. Tako je događaj označen kao veoma rizičan prošao bez incidenta, dan pošto je talas nasiIja u Severnoj Irskoj odneo prve žrtve. U podmetnutom požaru u pretežno protestantskom delu grada Belimani u nedelju su poginula su tri dečaka katoličke veroispovesti. Istovremeno, oranžisti u

Portadaunu odlučili su da nastave proteste protiv zabrane prolaska kroz katolički deo Portadauna. Takva odluka usledila je uprkos apelima političkih-i crkvenih hdera da prekinu proteste zbog eskalacije sukoba u Severnoj Irskoj. Policija u u Belimoniju ju-

če je uhapsila dve osobe osumnjičene za učešće u podmetanju požara u kojem je stradalo troje dece. Lideri Oranžista osudili su ovaj napađ, najgori u poslednjih desetak dana koliko traju protesti ovog reda širom Severne Irske. (Beta, Rojters)

FOTO; KOJTERS

Tihi protest: Dok su protestanti juče marširali kroz Belfast, stanovnici u katoličkim haseljiraa izrazili su protest uz simboliku balona i cme boje

Berluskoni dobio još dve godine zatvora

Milano - Italijanski milijarder, medijski mogul i bivši premijer Silvio Berluskoni osuđen je juče na još dve godine i četiri meseca zatvora, zbog nezakonitog finansiranja partije. Ovo je treća presuda protiv Berluskonija osuđenog prošle nedelje na dve godine i devet meseci zatvora, zbog podmićivanja finansijske policije. Silvio Berluskoni neće ići u zatvor sve dok traje žalbeni proces koji se, prema italijanskim zakonima, može veoma odugovlačiti. Poređ toga, Berluskonija od zatvora štiti i poslanički imunitet. U svim ovim procesima Ferluskoni je tvrdio i tvrdi k..a je nevin i da su optužbe , 'od političke zavere. {Rojte )

Tuđmanova plata 14.000 DEM

Zagreb - Hrvatski predsednik FranjoTudman primaće übuduće 14.000 nemačkih maraka mesečno, na ime plate koju je sam sebi odredio. Tuđmanov dohodak manji je od 35.000 DEM, koliko prima araerički predsednik Bil Klinton, ili pak od plate nemačkog predsednika Romana Hercoga, kojimesečno zaradi 15.000 DEM. Nacionalni dohodak u Hrvatskoj u kojoj živi 4,5 miliona građana iznosi 2.000 doiara po stanovniku godišnje. Što se tiče bivših socijalističkih država, predsednik Slovenije ima tri puta raanju platu od Tuđmana, odnosno 4.900 maraka. Predsednik Češke Vaciav Havel prima 7.000 maraka. Predsednik Mađarske Genc prima sedam puta manje od Tuđmana, to jest, 2.300 maraka. Plata raakedonskog predsednika Kire Gligorova deset je puta manja od Tuđmanove i iznosi 1.500 maraka mesečno. (FoNet)

lO/Danas

Tfcanas Nje gazete e mtre mjaftoa

Utorak. 14. jul 1398,