Danas

DISANJE put ka sreći

Svima je dobro poznata činjenica da je pravilno disanje odličannačin za smirenje i opuštanje. Međutim, proces disanja biće mnogo efikasniji ako udišete kroz nos, a zatim polako izdišete kroz usta. Psiholozi su utvrdili da udisaj kroz nos podiže raspoloženje tako što rashlađuje krv na putu do mozga. - “Provetrena” krv blagotvorno deluje na moždane ćelije koje regulišu raspoloženje. Udisanjem na nos, udah je znatno dublji, a samim tim ovaj čin zahteva trud i koncentraciju. S obzirom da ova radnja zahteva mentalnu pažnju - što je i dobro jer odstranjuje druge, negativne misli - stomak se sužava i širi, a nivo seratonina, supstance u mozgu koja utiče na rasploženje, povećava se. Sudeći po navedenim procesima, nije daleko od istine tvrdnja da je pravilno disanje jedan od razloga kvalitetnijeg, uspešnijeg života Ijudske jedinke, izjavljnje profesor Danijel Mekintoš s odseka za psilrologiju denverskog Univerziteta. Prve bebe delo inženjeringa

LNju Orleansu su nedavno rođene prve američke bebe začete posle novog načina lečenja steriliteta zasnovanog na genetskim inžinjeringom proizvedenom hormonu, saopštio je proizvođač leka, kompanija “Organon”. “Organon”, ogranak u Nju Džersiju holandske kompanije “Akzo Nobel” saopštio je da su rođene muške trojke i da su sva tri dečaka zdrava. Američka uprava za hranu i lekove je u septembru prošle godine odobrila za upotrebu lek nazvan folistim (beta folitropin u injekcijama), u kome su korišćene ćelije hrčka, ge-

netskim mžinjeringom izmenjene kako bi proizvodile Ijudske hormone koji stimulišu jajnike na proizvodnju jajnih ćelija. Drugi lekovi za lečenje steriliteta koji sadrže taj hormon dobijani su iz urina žena koje su prošle menopauzu, ali je taj postupak skup i komplikovan. Žene mogu uzimati folistim kod kuće, koristeći malu injekcionu iglu. Prema podacima Američkog društva za reproduktivnu medicinu, u SAD godišnje oko 3,5 miliona parova ima problem neplodnosti, dok oko 15 odsto svih parova nekada u životu ima probleme sa plodnošću.

Srce izvan tela

Karači - Ženska beba rođena sa srcem van tela, spava u inkubatoru u Nacionalnom institutu kardio-vaskulamih bolesti. Devojčica je rođena 8. jula u gradu Sagar u pakistanskoj provinciji Sind, 300 km udaljenoj od Karačija. Lekari izjavljuju da je ovo prvi zabeležen slučaj rođenja deteta sa ovom vrstom anomalije u Pakistanu. Anomalija “Ectopia Cordis” do sada je zabeležena u 29 slučaja u svetu. Hiruršku intevenciju preživelo samo dvoje dece od kojih je jedno umrlo nakon ošam mesed života. Lekari će operacijom pokušati da smeste srce i krvne sudove u grudnu šupljinu uz pomoć veštačke membrane.

Dovoljno je misliti na sport

Za lenjivce

ili, moždane vijuge ■ “nabijači” mišićne mase

Evo najzad i savršenog razloga za one, pomalo lenje vežbače, koji jedva čekaju neki povod kako bi izbegli svakodnevni fitnes trening. Sudeći po najnovijim istraživanjima naučnika s Metropoliten univerziteta u Mančesteru, dovoljno je čak samo razmišljati o fizičkim vežbama da bi se mišićna masa učvrstila i povećala! U ovom eksperimentu oformljene su tri grupe: prva - Ijudi koji su radili fizičke vežbe; druga - osobe koje su samo razmišljaie o fizičkim vežbama; i treća - koja se sastojala od osoba kojenisu primenjivale ni fizičke ni mentalne radnje u pogledu vežbanja. Nakon pomnog praćenja i ispitivanja sve tri grupe u vremenskom periođu od četiri nedelje, rezultati su pokazali da su prva i druga grupa ispitanika, koje su na ovaj ili onaj način vežbale, poboljšale svoje fizičko stanje i snagu, dok kod treće grupe, koja se ni u kom pogledu nije “zamarala”, nisu zabeležene nikakve promene. Jako često imamo iskustvo da je “bolje išta nego ništa”, a sada i znanje da je nauka donelde pobornik ovog stanovišta, ipak svima onima koji žele da oblikuju svoje telo i povečaju mišićnu masu toplo preporučujemo Jdasičnu metodu, tj, “staromodne” fizičke aktivnosti i realno preznojavanje.

Utorak, 14. ju 1.1998.

Danas/13

HARISONOVI OSNOVI INTERNE MEDICINE Isselbacher Braunvvald Wilson Martm Fauci Kasper 1. IZDANJE OŽEPNI PRIRUČNIK Najzad! NAJČUVENIJA MEDICINSKA KNJIGA NAŠEG VREMENA IZIŠLA IZ ŠTAMPE PRVI PUT NA NAŠEM JEZIKU Džepni priručnik za lekare kliničare, studente i specijalizante svih disciplina Harisonovi OSNOVIINTERNE NIEDICINE Knjiga se za sada može naručiti isključivo preko izdavača 'Ateneum', Gandijeva 121, 11070 Beograd, ili telefonom (011) 1 50-190 iii 642-386 preko celog dana.