Danas

Žestoke borbe kod Starog Trga

Prema saopštenju Kosovskog informativnog centra w

Priština - Kosovski informativni centar saopštio je da su kod Starog Trga, gde se nalazi najveći kosovski rudnik „Kombinat Trepča“, juče vođene „žestoke borbe između srpskih vojno-policijskih snaga i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova". U saopštenju KIC-a, navodi se da su „jake vojno-policijske srpske snage opremljene sa tri tenka, tri raket-

na bacača tipa ‘kaćuša’, protivvazdušnim topovima i tri oklopna vozila". Isti izvor javio je da su borbe između „albanskih branilaca i srpskih snaga vođene i preksinoć od 22 časa do pet časova ujutro, ali nema informacija o eventualnim posledicama“. Prema saopštenju KIC-a, jake srpske snage su juče u podne koncentrisane i u blizini ugljenokopa kod Obilića, odnosno između se-

!a Ade i Palaj. „Srpske snage su granatirale ta i druga sela nadomak Obilića, zbog čega ih je veći deo stanovništva napustio", navodi KIC. Dodaje se da su ~u Kosovu Polju srpske snage juče zapalile jednu kuću i jedan poslovni lokal čiji su vlasnici Albanci", dok je „policija u Đakovici uhapsila trojicu istaknutuih aktivista humanitarnog udruženja ‘Majka Tereza’". (Beta)

Ove godine 663 napada terorista

MUP Srbije

Beograd - Od početka godine do 10. jula na Kosovu su izvršena 663 teroristička napada. Objekti MUP Srbije napadnuti su 262 puta, a građani su na meti terorista bili 401 put. Najviše napada izvršeno je na području Dečana, Srbice i Đakovice, saopštio je pukovnik Vladan Čolić, portparol MUP Srbije. Čoiić je podsetio da napadi datiraju još od 1962. godine. Od tada do 1991. godine na teritoriji Kosova desila su se 344 teroristička napada, a od 1. do 10. jula ove godine, čak 797 napada. „Suočili smo se sa eskalacijom bandi albanskih terorista. Pripadnici MUP energično će se obračunati sa nosiocima albanskog separatizma i terorizma“, ističe Čolić. O tzv Oslobodilačkoj vojsci Kosova, Ćolić kaže da je njen uticaj, u inostranoj i pojedinim domaćim sredstvima informisanja, predimenzioniran, te da ih u stvarnosti ima znatno manje nego što tvrde pojeđina glasiia. Lj. Đ.

SPO : Status pokrajine - maksimum

Beograd - Srpski pokret obnove saopštio je juče da kosovski Albanci maksimaino mogu da računaju na pokrajinski status. Ocenjuje se da je moguć relativno brz dogovor o modalitetima autonomije, organizaciji vlasti i života u pokrajini, kao i o drugim pitanjima kolektivnih i pojedinačnih prava svih građana, ali da razgovori treba da budu bez prethodnih uslovljavanja. „Usaglašeni stav zapadnih zemalja da je pokrajinski status maksimum na koji kosmetski Albanci mogu da računaju, jedini je pravedan i realan okvir za nastavak srpsko-albanskog dijaloga". (Beta)

Poginula dvojica, ranjeno 12 Albanaca

Priština - U „žestokom napadu“ srpskih snaga na selo Pećane oko dva kilometra od Suve Reke, na putu Priština-Prizren, poginula su dvojica kosovskih Albanaca, a 12 ranjeno, saopštio je juče Kosovski informativni centar. Pozivajući se na albanske izvore u Prištini, KIC je javio da su srpske vojne i policijske snage koje su koncentrisane na području dva brda u blizini Suve Reke, granatirale selo Pećane i školu u tom selu. U napadu su poginuli Muhamed Krasnići [22] i Džemail Bitići (20). Prema saopštenju KIC-a, u Suvoj Reci je danas veoma napeto stanje, a od jutra „policija i srpski civili pucaju iz oružja u raznim pravcima da bi se izazvala panika među albanskim stanovništvom". Srpski izvori još nisu ništa objavili o tom sukobu kod Suve Reke, piše u saopštenju KIC-a. (Beta)

FOTO; FONET/AP

Poprište sukoba: Posle akcije jugoslovenskih graničara kod sela Košare

OBBADOVIĆ: Kosovo i Vojvodina ne mogu se poistovećivati

Beograd - Predsednik Socijaldemokratije Vuk Obradović izjavio je juče da se situacija na Kosovu i ona u Vojvodini ne mogu upoređivati i ocenio da poistovećivanje ta dva problema predstavlja ..jeftino političko profiterstvo". Na sednici Izvršnog odbora Pokrajinskog odbora SD za Vojvodinu, Obradović je oštro osudio ..nastojanje pojedinih političkih lidera i stranaka koji, zloupotrebljavajući problem Kosova, pokušavaju da otvore i problem položaja Vojvodine na krajnje neprincipijelan i neodgovoran način“, saopštila je Socijaldemokratija.

Obradović je rekao da se problem Kosova može rešiti jedno političkim sredstvima i demokratskim putem i ocenio da bi svaka eskalacija sukoba mogla da bude pogubna za sve i da bi mogla da dovede do ratnog požara u celom regionu, navodi se u saopštenju. ~U traganju za konkretnim političkim rešenjem moraju da se imaju u vidu i njegove moguće refleksije na situaciju u Makedoniji, Grčkoj, Albaniji, pa i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini", rekao je još Obradović. (Beta)

Dijalogom do rešenja "na dobro sviju"

Sastanak predstavnika SPC sa stranim diplomatama

Beograd - Na poziv Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Pavla i Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, juce je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu održan sastanak Svetog arhijerejskog sinoda i diplomatskih predstavnika ambasada; Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Velike Britanije, Nemačke, Grčke, Italije, Austrije i Ukrajine. U saopštenju Svetog arhijerejskog sinoda kaže sc da je razgovor vođen o trenutnom stanju na Kosovu i Metohiji", tora Jerusalimu srpskog naroda i jednora od najznačajnijih središta evropske hrišćanske kulture i civilizacije, kao i o mogučnostima prevazilaženja nastalog tragičnog sukoba i iznalaženja trajnog rešenja kosovsko-metohijskog pitanja. Sveti arhijerejski 'sinod je uiožio zahtev predstavnicima Kontaktgrupe i drugih država da

njihove vlade i drugi međunarodni faktori učine sve što je u njihovoj moći da se hitno prekinu oružani sukobi na Kosovu i da se onda u miru, putem đijaldga, pronađe resenje na dobro sviju. Iznevši svoje viđenje trenutnog stanja, diplomate su u razgovoru istakle blagotvorni značaj Crkve u rešavanju ovog pitanja. Sinod je takođe predočio prisutnim diplomatskim predstavnicima više nego poluvekovnu lišenost elementarnih Ijudskih prava pravoslavne srpske i jugoslovenske manjine u AJbaniji (prava na nacionalno ime i prezime, na nacionalnost, na osnovno obrazovanje na maternjem jeziku i drugo), tražeći da se i to pitahje postavi i reši u kontekstu obezbeđivanja manjinskih prava Albanaca na Kosovu", stoji u saopštenju Svetog arhijerejskog sinoda. R. D.

RAMAJLI: U Albaniji 13.000 izbeglica

Tirana - Predstavnik „Republike Kosovo“ u Tirani Ilijaz Ramajii izjavio je juče da se oko dve hiljade muškaraca, koji su u Albaniju došli u velikom izbegličkom talasu, vratilo na Kosovo. ~Na ter ;i-ju Albanije došlo je oko 15.000 albanskih izbiglica, aii su se mladiči i muškarci vratili. Oni su došli samo da doprate decu, žene i stare", rekao je Ramajli. Ramajli koji je, inače bio potpredsednik skupštine Kosova pre nego što je pokrajini oduzeta autonomija, dodao je da u Albaniji sada ima oko 13.000 izbeglica sa Kosova. On je izneo uverenje da će se sve izbeglice vratiti na Kosovo čim budu uspostavljeni minimalni uslovi za život. ~oni će se vratiti čim ne bude opasno po život, jer su im na Kosovu očevi, muževi i rođaci“, kazao je. Prema njegovim rečima, izbeglice sa Kosova našle su utočište uglavnom u Tropoji, na severu Albanije, dok se oko 4.000 Ijudi uputilo na jug zemlje. Ramajli je potvrdio izveštaje o prošlonedeljnom übistvu dvoje izbeglica sa Kosova u Tropoji, ali je rekao da albanski državni organi još nisu izdali kompletno saopštenje o tom incidentu. (Beta)

Utorak, 14. jul 1998.

Danas/3