Danas

1 2 Danas

ez obzira na činjenicu da je internet u fazi ekspanzije, ı da ćete teško ostati uskraće-

ni za neku informaciju ız vaših polja interesovanja, lako je primetiti da su ponuđeni tzv. pretraživači (eng. search engines) ili previše komplikovani ili zahtevaju poseban tretman, ako uopšte zelite da budete blizu odrednice koju ste tražili! Svi znaju za Yahoo!, Altavistu i, recimo, HotBot, ali teško da je ijedan od njih, eventualno sa izuzetkom poslednjeg, Idealan. Zašto je to tako i kako sprečiti opštu gužvu na kompjuteru kada se jednom odluči- B te na traganje?

Pre svega, odrednica koju tražite mora biti prosleđena sajtu preko koga je tražite. Na primer, ako ste se odlučili da preko Yahoo! - a tražite većinu evropskih, ili, ne daj bože, jugoslovenskih sajtova, teško da ćete biti zadovoljni! Yahoo! je, originalno, američki sajt ı retko ima podatke o evropskim zanimljivostima, on se okreće skoro u potpunosti severnoameričkom kontinentu. Plus, zadovoljava minimum akademskih pojmova, pošto se mahom oktfeće personaWlnim sajtovima. Slično Je ı sa Altavistom, mada je ona daleko bolje ogranizovana, budući da Je skoro ekskluzivno vezana za pretraživanje interneta. Samim tim, ona nudi opcije za podešavanje govornog područja, primere KAKO da postavite frazu koja vas zanima ı, što je najlepše, tematski deli rezultate koje ste dobili. Sa druge strane, ovde se često

OOOOOO Os cana Oe ra ia aaa aaps

dešava da se i vi izgubite u tolikim detaljima, kao ı da dobijete zbunjujuće rezultate koji iz opšte gužve proizilaze!

HotBot je prvi i jedini sajt koji doslovno „crta“ korisnicima kako da ga koriste! | tu nema mnogo grešaka, ni sa vaše strane, ni od strane pretraživača, ı vi uglavnom dobijate one odrednice koje ste ı tražili. _

Za razliku od ovih, mega-poznatih pretraživača, ima ı pojedinih koji nisu toliko poznati kori-

snicima interneta, što ne znači da nisu kvalitetni.

Prvi među njima je NorthernLight, na adresi wwww.northernlight.com. On pripada novijoj generaciji pretraživača, sa akademskim pristupom internetu. Ne samo da možete uobičajeno pretraživati WWW adrese, M. tujeiopcija koja omogućuje pretraživanje gradskih i regionalnih listova, univerzitetskih izdanja, Wall Street žurnala i televizijskih vesti! Plus, sajt ima sopstvene specijalne edicije, koje pokrivaju glavne svetske vesti ız raznih polja, ı koje skuplja ı obrađuje njihov sopstveni tim! Slično bi se moglo reći i za Google, na adresi directory.google. com. lako izgleda prilično neugledno u poređenju sa prethodnicima, ovaj pretraživač ima jednu od najboljih data baza za pretraživanje interneta. Ne samo što je pregledan, Google ima zavidan registar „stručnih“ sajtova, koji se protežu od podataka o etno-muzici do problema religije i etike. Ponekad Je dobro videti i suprotan pogled na svet, zar ne? Iris Miljković

|USA

j--

onvergencija industrije i servisa ima | krupne posledice na razvoj medija.

Prateći sablasno brzu evoluciju informatičkog društva mediji su i pokretačka sila te promene ali ı njene žrtve.

Još 1965. godine osnivač INTEL-a Gordon Mur je predvideo da će se broj tranzistora u čipu uvećavati svakih 18-24 meseca. Kasnije je to vizionarsko predviđanje postalo poznato kao Murov zakon. Po ovom pravilu može se i odrediti, zapravo kvantifikovati, prodor informatičke civilizacije u naše živote.

Sve u svemu, Murov zakon predviđa pad cena a porast performansi stopom 2 na svakih osamnaest meseci (Đanfranko Barbijeri – RAI, Evolucija servisa ı programskih sadržaja u kontekstu konvergencije industrija; MPEG seminar, IAB). Ova stopa (duplo pojeftinjenje na svakih godinu i po dana) korespondira sa faktorom 10 na svakih pet godina odnosno faktorom 100 na svakih deset godina. Tako dobijamo brzinu kojom se krećemo kroz mediascape trećeg milenijuma. Na svakih deset godina u novom milenijumu možemo očekivati sto puta jeftiniju i bolju tehnologiju.

Gerilska skladišta programa

Televizijska industrija, ogromna skalamerija ljudi, tehnike, repetitora, satelita itd., se još uvek dvoumi u kom pravcu da krene. Postoje dva moguća rešenja: da PC postane zamena za TV ı da sve programe gledamo direktno on-line kroz telefonske i satelitske linije ili da TV postane interaktivna sprava za korišćenje mnoštva servisa koji se ubrzano razvijaju.

ZABAVNI PARKOVI NA INTERNETU

e

OČI

NTERNET/

nje E

Za razliku od kompjuterske industrije televizija se mnogo sporije prilagođava i me- bor } nja. Televizija vidi korist od Murovog zakona Al samo onda kada se desi tehnološki korak lokal napred. Ono što se sada dešava nije digita- sam lizacija. Toje proces koji na Zapadu već uve- - da se liko dobija nacionalne razmere. Sada se de-_ dobi šava postepen prelazak na interaktivne ser- nih r vise. realr

Tehnološki razvoj televizijske industrijejei brati pored svega zastrašujući. Statistike govoreda · telev Holandija ima skoro stoprocentnu priključe- Zlatr nost na kablovske servise. U Belgiji je skoro totig 98% domaćinstava priključeno na kablovsku mo mrežu. Slede Švajcarska sa 80% i Danska sa oček 61% domaćinstava koje mogu da gledaju ka- dang blovsku televiziju. Jugoslavije nema nina jed- inde nom spisku relevantnih statistika. dakli

Šta ovo znači za televiziju? Ona je prinuđena da se radikalno menja ı da odustaje od linearnog programa. Digitalna interaktivna televizija vrši ogromne promene u svemu što Je televizija do sada poznavala i mastodontske televizijske kuće sa analognim emitovanjem biće zamenjene (nikada u potpunosti – nacionalne televizije zadržaće svoje pozicije koje proističu ız političkih interesa) malim, gerilskim skladištima programa ız kojih će gledaoci sami birati šta će

gledati. To lokalno skladište-

O ya or OI ___OKEANA | LEGENDI

IGIROJUIOJIĆ ridružite nam se na divnom putovanju kroz vo0 deni svet kitova“.

Tako glasi pozivnica kojoj se dosada odazvalo oko 600.000 posetilaca interneta! Ovaj sajt je u celosti posvećen kitovima i delfinima, i organizovan je kroz saradnju sa svetski poznatim društvima za zaštitu životinja i prirode. Ovde možete videti vesti vezane za porodicu Cetacean, odnosno kitova, foto galeriju, predstojeća dešavanja, kao ı upozorenja koja se odnose na primere ugrožavanja ovih životinja, u okviru kojih postoji i lista vodećih kitoubica u protekloj godini, bilo da su u pitanju pojedinci, organizacije, ili čitave države!

Kitovi i delfini su sisari, ali provode čitav život u vodi. Postoji preko 77 različitih vrsta koje nastanjuju okeane sveta, od hladnog Arktika na severu do Antarktika na jugu. | do danas su ostali među najmisterioznijim bićima ove planete. Pojedini, kao Mobi Dik su Junaci knjiga, a Narvali, kitovi-jednorozi su svoje utočište našli u legendama. Delfini su svakako najpoznatiji i najrasprostranjeniji ogranak porodice.

_ Posebni projekti u okviru sajta, kojima se promoviše još jedan vid zaštite kitova su vezani za istorijat posmatranja kitova, a postoji ı tzv. „dečiji kutak“. Naime, postoji detaljan spisak zemalja na čijim obalama se, takođe naznačeno kada, mogu posmatrati plavi i sivi kitovi, Hampbek, Sei, Fin, Minke, Orke, delfini i ostali mnogobrojni članovi porodice. Oni koji prisustvuju ovim prizorima šalju svoja kazivanja, i postaju eventualni svedoci štete koju su prouzrokovali ljudi, a deca se posebno ohrabruju da pišu i učestvuju u radu sajta. Ovim aktivnostima je sajt izabran od strane Discovery Channel- a kao jedan od vrednih Internet vodiča za decu iz oblasti životinjskog sveta! I. M.

AU AV: (ei Ga o OJ ila ay O

EVRA TARANA RAR OR RRNNI –

din a <a —

Jas zamislimo internet kao jedno globalno

selo, a svaki sajt kao neku kuću ili zgradu,

gde su tu onda zabavni parkovi ili klubovi sa automatima? Odgovor na to pitanje leži upravo na ova dva sajta http://Vvvvw.ezone.com/ i http://vwvvvw.shockblitz.com/.

Oba sajta su puna različitih igara koje korisnik može igrati on-line. Jednostavnim klikom na određenu sličicu možete izabrati neku od igara koje su vam ponudene. Igranje on-line igara nije nikakva novost, ali je ovakav način zabave doživeo ekspanziju na internetu tek od skora, zajedno sa širenjem shockwave plug-in-a.

Za sada se od ovih igara ne može očekivati mnogo, a ako je neko pomislio kako su slične sa Quakeom ili Starcraft-om, prevario se. Ove igre su skoro sve siromašne kvalitetnom grafikom (ako pod time podrazumevamo 3D okruženje) i nisu kompleksne kao igre koje dolaze na jednom ili više CD-ova. Zašto? Prvo, on-line igre moraju biti veoma male (po veličini) kako bi ljudi mogli bez većih problema da ih učitaju ı igraju (problem je što su internet veze i dalje veoma spore), a druga stvar je što ı| sam shockwave plug-in ima svoja ograničenja.

Ovakve Igre ne fasciniraju igrača grafikom, no više zapletom ı idejom. Iz ovog razloga su najrasprostranjenije logičke ı arkadne igre. Ovo, naravno, ne znači da su ovo Jedine vrste igara koje postoje. Grafika u tim igrama najčešće izazove Osmeh na licu, pre nego što ostavi igrača bez daha. Ako je neko zaboravio ili nije znao, neke od najboljih igara su baš napravljene u siromašnoj 2D grafici. Za one koji ne veruju da Je ovo moguće, neka se samo sete Tetrisa koji je sa više nego lošom grafikom osvojio igračko tržište, ili Pacmana koji je i dandanas veoma popularan (za ove igre vam ne treba nikakva 3D akceleracija, niti morate da izdvajate hiljade maraka za nabavku „zveri” od mašine).

Skoro sve on-line igre potsećaju na stare igre sa ZX Spectrum-a i C64. Ovo je u jednu ruku pohval-

·HTTP://VVUVVV.SHOCKBLITZ.COM/

OŠ Ro Ba |B =o m Mura me am m ol= Ine 2VeŽže e

ZS

no, ali ı loše. Pohvalno je iz tog razloga što izaziva osećaj već poznatog kod igrača. S druge strane porazno Je to što nikome nije palo na pamet ništa novo na polju malih 2D igara. Ali pored svega OVOga, Ima igara koje su zalsta zarazne i zanimljive kao na primer Zmijice, Mutant monster attack i

· Ovakve igre ne fasciniraju igrača grafikom, no više zapletom ı idejom.

Iz ovog razloga su najrasprostranjenije logičke ı arkadne igre

slične. Jedna od novih on-line zvezda je i Lorens koji se pojavljuje u naslovnoj ulozi u više igara. Taj simpatični lik izgleda da postoji samo da bi upao u neke probleme, tako da igrač uvek mora da ga vadi ız nevolje.

Sajtovi gde se mogu ove Igre Igrati, a neke skinuti čak i za off-line igranje su http://vvwww.shockblitz.com/ ı http://wywww.ezone.com/. Ovo naravno nisu jedini, ali su jedni od najpoznatijih. Sajt Shockblitz Je nešto brži od E-Zone, ali je zato siromašniji Izborom igara, a pored toga dosta igara na Shockblitz je poreklom sa E-Zone. E-Zone Je sajt koji se zalsta mora posetiti. Prvo iznenađenje za posetioca sajta je vrana koja se pojavljuje po učitavanju sajta. Ona će pratiti vaš pokazivač miša ı ispuštati zanimljive zvuke. Klikom na nju (što nije preterano teško, sudeći da vas uvek prati) dolazite u deo sajta gde možete napraviti razglednicu i zatim je sa posvetom poslati. Ako zanemarimo dosadnu vranu, ceo drugi deo sajta je posvećen on-line igrama. Njihove sličice se nalaze na naslovnoj strani sajta i stva-

raju utisak kao da se nalazite pred nekom igrač.

kom konzolom, a ne da ste posetili sajt na internetu. Prostim klikom miša na neku od ponuđenih igara igra će krenuti da se učitava ı posle dužeg čekanja kreće zabava.

Dražen Krsmanović

'HTTP://UWW.EZONE.COMM/

ANTISRPSKA tf

SOJ

a vreme trajanja Drugog

_ skog rata ı hladnog rata m; no Je korišćeno medijsko ru: neprijatelja. To Je potpuno logičm se događa ı danas kada upalite c nik i čujete: „NATO džukele, kafilerija, siledžije...” Međutim, sve se vraća, lako mi toga nismo svesni, Jugoslavija je predmet „ocrnjava. nja” u svim zemljama s' kojima je bila u ratu. Logično. Samo što je njihov auditorijum mnogo, mno:, go veći. – | Tehnologija je ipak na njihovo: strani, pa tako danas svako na sve-: tu može da kupi neku kompjuter. sku Igru ı puca u srpske teroriste! Najnovija igra Raven Software-s Soldier of Fortune dokazuje da n; oni nisu zaboravili i da će Jugosla.; vija još dugo biti inspiracija za mnoge ratne igre. Naše lično, su; bjektivno mišljenje Je da su ovaj pui' preterali, da nismo pripadnici na: kakvog su ga tamo opisali. Zaplet J| od misija je apokaliptičan: Srpski . risti u Gračanici su se dokopali nuki ne bombe i sada predstavljaju ogrc? opasnost.! Ipak, polet u prikaziwv' mračne Gračanice naterao nas je ugasimo odmah igru. Šetajući sz Gračanici videli smo grafite napic

Dželson u inte

“Sledeći korake svoje koleginice

-sništvo nad internet kompanijom „,

objavio da će postati ključni in woodfTicket.com-a”. Glavni cilj ovo vede iza kulisa filmova i televizijsk takmičenja u kojima ce glavna nagi koncertima ili ručak sa slavnim oso/3 i vesti iz sveta Holivuda, mogućnost: vina raznih stvari i organizacija auk?i

„Internet dozvoljava da fanovi, s iraju novu formu zabave koja obezs

| đujuće i ispunjavajuće interaktivno S sao je Džekson u saopštenju za javrž\ cija „HollywoodTicket.com“ će pon? stejdž pristup koncertu grupe „'N Sv

M