Danas

8 četvrtak, 22. jun 2000.

Ministri OPEK spremnt da povećaJu proizvodnju

(iuzilavanje ceng nafte

Beč - Ministri za naftu Organizacije izvoznica nafte (OPEK) sastali su Se Juce u becu da odluce koliko Je dodatnih količina nafte potrebno da bi se ukrotila tržišta 1 smanjili troškovi za energiju VOdećih potrošača na Zapadu. Očekuje se da će OPEK drugi put ove godine povećati ponudu nafte pošto dodatne količine, isporučivane po odluci iz marta, nisu uspele da obuzdaju porast cena na svetskom tržištu.

Analitičari smatraju da će najveći svetski izvoznik nafte, Saudijska Arabija, predložiti da se od 1. jula isporuke povećaju za oko 900.000 Darela (1 barel = 159 litara) dnevno da bi se cena, koja sada dostiže 30 dolara za barel, spustila na 25 dolara. Neke članice kartela, u strahu od većeg pada cena, zalažu se za ograničenje dodatnih količina na samo 500.000 barela dnevno, što bi predstavljalo povećanje Za dva odsto.

Saudijski ministar za naftu, Ali al-Naimi, izjavio je pre početka sastanka da tek preostaje da se vidi koliko će povećanje biti dogovoreno. Situacija na tržištu otežana je pre dve nedelje kada OPEK nije primenio mehanizam o stabilizaciji cena, utvrđen u martu, da se isporuke automatski povećaju za 500.000 barela dnevno kada cena tokom više dana premašuje 28 dolara za barel. Kartel je u martu povećao proizvodnju nafte za sedam odsto, iako su mnoge članice verovale da je to previše, ali cena je posle kraće pauze nastavila da raste i premašila 30 dolara.

Cene nafte su prekjuče, posle dva dana većeg pada, ponovo sko-

Još tpi tužbe Beotiu Pinpčea

_ Santjago - Tri nove tužbe.

podnete su u utorak protiv bivšeg čileanskog diktatora, generala Avgusta Pinočea, izjavio je advokat Nelson Kaukoto, branilac žrtava Pinočeove represije od 1973. do 1990. godine. Tužbe su podnete zbog Pino-

čeove odgovornost za ubistva.

slikara Huga Riverosa, profesora književnosti Haimea Ose i šumara Pedra Pedrerosa 1975. godine. Protiv Pinočea u Cileu podneto je ukupno 116 tužbi. _ Apelacioni sud u Santijagu najavio je početkom juna ukidanje poslaničkog imuniteta Pinočeu, ali su njegovi advokati podneli tužbu Vrhovnom sudu, koji tokom juna treba da donese konačnu odluku. Avgusto Pinoče ima poslanički imunitet od 1998. godine kada je postao doživotni senator. (Beta, AFP)

hasfiisani paplamentanni izbapi u Zimhahuveli

. Harare - Predsednik Zimbavea, Robert Mugabe, raspisao je parlamentarne izbore za 24.- 25.jun. U parlamentu ima 150 poslaničkih mesta, a na izborima će biti izabrano 120 poslanika jer predsednik Mugabe ima pravo da postavi 30 poslanika. Poslanički mandat Je

pet godina.

Vladajuća ZANU-PF partija trenutno ima 147 mesta u parlamentu. Od 12,5 miliona stanovnika u Zimbaveu

čile zbog bojazni da će se kartel opredeliti za samo umereno povećanje proizvodnje. Barel nafte Brent iz Severnog mora poskupeo je za 1,04 dolara na 29,05 dolara, a cena lake američke nafte je skočila Za 1,01 dolar i zaključena na 30,65 dolara.

OPEK bi trebalo da odluči o novom plafonu proizvodnje za 10 svojih članica, isključujući Irak, koje zajedno sada isporučuju 24,7 miliona barela dnevno. Izvan kartela očekuje se da će Meksiko i Norveška takođe povećati isporuke za nekoliko stotina hiljada barela na dan. OPEK, kao i vodeći potrošač nafte, SAD, veruje da je ce-

Osmeh proizvođača: Posle dužeg vremena _ „crno zlato“ poskupelo je i na pumpama u SAD

na nafte od 30 dolara za barel pogubno visoka. Proizvođači strahuJu da bi potrošači mogli da se okrenu drugim vrstama goriva Što bi smanjilo tražnju nafte, a i privredni rast u svetu bi mogao da se uspori zbog visokih cena goriva. Porast troškova za energiju doveo Je do povećanja kamata u SAD i Evropi pošto centralne banke nastoje da održe kontrolu nad inflacijom. Računice u OPEK su komplikovane zbog potpuno nepouzdanih podataka o tržištu nafte iako su zalihe sirove nafte u svetu i dalje na niskom nivou, podaci iz te industrije pokazuju da se rezerve brzo povećavaju. (Beta, Rojters)

Bivši indonežanski diktator „težak“ 45 milijardi dolara

Suhanio vpnaća naciji · leo Bomnatstva

Džakarta - Prema izveštajima zvanične indonežanske novinske agencije Antara, predsednik Abdurahman Vahid i njegovi saradnici će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se vratilo bogatsvo, koje je za 32 godine svoje vladavine nagomilao bivši indonežanski šef države Suharto. „Suhartova imovina procenjuje se na nekih 45 milijardi dolara. Nadamo se da će 95 odsto tog bogatstva biti vraćeno državi“, izjavio je Vahid za vreme svoje nedavne posete Egiptu.

sedamdesetdevetogodišnji Suharto trenutno je u kućnom pritvoru 1 protiv njega se vodi istraga, koja se zasniva na tvrdnjama da se on svog basnoslovnog bogatstva domogao na nelegalan način. Prema odluci predsednika Vahida, pregovore sa Suhartovom porodicom na temu povraćaja pomenu-

tog bogatstva trebalo bi da vodi Susilo Bambanga Judhojono, ministar za rudarstvo i energetiku. „Dogovorio sam se sa svojim saradnicima da bi najbolje bilo da se Suhartovo bogatstvo ne potražuje u celini, već u fazama. Vlada će u prvom momentu zatražiti prvih 50 odsto. Ukoliko studenti, koji protestuju ı traže da Suharto bude izveden pred sud, ne budu bili zadovoljni, oni će to pokazati. Suharto će se uplašiti, a onda ćemo mu mi reći da ćemo moći da Sa zaštitimo Jedino ako nam preda najveći deo predsednikovanjem stečene imovine. U konačnom ishodu dobićemo svih planiranih 95 odsto“, naglasio je Abdurahman Vahid. Bivši diktator je već najavio da je spreman da u državnu kasu vrati 25 milijardi dolara iz „porodičnog“ fonda. (Rojters)

Kofi Anan u poseti Izraelu

UN neće tolenisati knšenja sporazuma

Jerusalim cija, Kofi Anan, susreo se juče sa izraelskim ministrom inostranih poslova Davidom Levijem, kako bi podrobnije razmotrio mogućnost za stabilizo-

Generalni sekretar Ujedinjenih na-

_ vanje situacije na izraelsko-libanskoj granici, na-

staloj posle prošlomesečnog povlačenja izraelskih trupa. „Mi ćemo u svakom slučaju slediti mape na

FOTO: ROJTERS

Zahtev američkog ambasadora pri Svetskoj organizaciji Haški suti i za zločine li Sijera Leone

Ujedinjene nacije - Američki ambasador pri UN, Ričard Hol-

bruk, zatražio Je da se Haški

tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji proširi, kako bi obubvatio i suđenja vođama pobunjenika u Sijera Leoneu. Holbruk je tokom jučerašnje otvorene sednice Saveta bezbednosti, kojoj Je prisustvovao i predsednik Haškog suda, Klod Zorda, rekao da je predsednik Sijera Leonea, Ahmad Tejan Kabah, predložio da se jedan od postojećih Tribunala za ratne zločine proširi, kako bi su-

dio pobunjenicima u toj zemlji

za zločine protiv čovečnosti. „Mora da se prošiti kišobran za međunarodne krivične po-

stupke protiv ratnih zločinaca, kako bi se uključila i suđenja

tim odvratnim ljudima“, rekao

njenike u ovoj zapadnoafričkoj zemlji, koji su ubijali, mučili i

silovali civile. Holbruk je rekao lil da se protivi osnivanju novog” suda UN za ratne zločine, po-

red postojećih Tribunala za zlo-

čine u bivšoj Jugoslavijii Ruan- si

_je, počele da obezbeđuju i rud'je Holbruk, misleći na pobu- ni anata pod koniro-

di, i dodao da je sa glavnim tužiocem oba suda, Karlom del Ponte, razgovarao o tome šta može da se učini. „Ne verujemo da Sijera Leone može imati mirnu i stabilnu budućnost pre nego Što se oni (vođe pobunjenika) dovedu pred lice pravde“, rekao je američki ambasador. On je dodao da Savet bezbednosti razmatra sve moguće opcije. Osmogodišnji rat u Sijera Leoneu, kome je doprineo i rat u susednoj Liberiji, obeležen je strahotama. Pobunjenici su, iz među ostalog, odsecali ruke civilima, pa čak i maloj deci. MiTovni sporazum potpisan je pre · godinu dana u Lomi, prestonici Togoa, ali su ga pobunjenici prekršili čim su mirovne snage UN, koje su nadgledale primir-

nike dijamanat,

ahtev

vu

Susret naj)viših armijskih zvaničnika Rusije i Kine

Jačanje metiusoline vojne sapaiinje

Moskva - Ruski ministar odbrane, IBgOr SergeJev, Zauzeo se Juče U Moskvi u razgovoru sa najvišim kineskim vojnim zvaničnicima za intenzivniju saradnju dve zemlje u oblasti odbrane. „Mi duboko shvatamo značaj koji ta saradnja ima ne samo Za bilateralne odnose, već i za međunarodnu bezbednost“, rekao Je ruski ministar. On Je dodao da to „doprinosi formiranju jednog uravnoteženog multipolarnog sistema u međunarodnim odnosima“.

Kineska vojna delegacija doputovala je u Moskvu u ponedeljak uveče, a predvodi je general-pukovnik Ksu Kajhu, koji je član ki-

Čečenske upupe imajii najviše 2.800 ljiitli

Hankala - Zamenik komandanta ruskih federalnih snaga u severnom Kavkazu, VJačeslav Borisov, rekao Je JUČE vojnim posmalračima misije OEBS na tom području da čečenske pobunjeničke grupe raspolažu sa ukupno 2.300 ljudi. Borisov Je kazao da se najjače grupe sa ukupno oko 800 pobunjenika, koJe predvode vođe Samil BasaJev ı Hatab, trenutno nalaze u istočnom delu Cečenije, dok se u zapadomi delu kriju grupe lidera Arbija Barajeva ı Ruslana Gelajeva, koje imaju 500 ljudi.

Smatra se da se Gelajev ı ·-njegovih 250 pobunjenika nalaze u planinama Urus Martana, u severo-zapadnom

neske centralne vojne komisije, partijskog tela koje nadzire kinesku armiju. Cilj posete Je unapređenje vojne saradnje između RusiJe ı Kine, i vojna razmena u oblasti obuke. U razgovorima dve strane dotaknut Je ı zahtev Amerike da Joj se dozvoli izgradnja nacionalnog protivraketnog sistema, čemu se Kina ı Rusija protive. lako su SAD pokušale da uvere Moskvu i Peking da taj odbrambeni štit ne bi služio odbrani od ruskih i kineskih nuklearnih arsenala, Kina Je upozorila Vašington da će u slučaju realizacija takve namere ojačati svoje atomske potencijale. (Beta,AP)

Odluka sudanskog predsednika

Rmnestija ?a npoliinjenil(e

Kartum - Predsednik Sudana, Omar Hasan el Bešir Je u utorak potpisao dekret kojim Je proglasio bezuslovnu amnestiju svih osoba koje su učestvovale u bilo kakvoj pobuni protiv režima, od početka njegovog nasilnog dolaska na vlast 30. Juna 1989. godine.

Amnestijom su obuhvaćene sve osobe koje su „na bilo koji način učestvovale u pobuni, izazivanju nemira, podsticanju sukoba sa vlastima ili nekom drugom obliku kršenja ustava, na teritoriji Sudana ili izvan nje“U dekretu piše da bi osobe koje potpadaju pod ovu odluku „trebalo dobrovoljno da se vrate u Sudan, izraze svoju privrženost ustavu i zakonima, ı odreknu se nasilnih metoda političkog delovanja“. (Rojters)

glasačko pravo ima 5,1 milion ljudi.

Najviše šansi na predstojećim izborima ima ponovo Mugabeov ZANU-PF pokret, koji je na vlasti od kada Je, 1980. godine, bivšu Rodeziju doveo do nezavisnosti od Britanije. Ta partija je jedina posvećena odbrani interesa crnačkog većinskog stanovništva.

Opozicioni Pokret za demokratske promene(MCD), formiran prošlog septembra, bazira svoju izbornu kampanju na optužbama da je vladajuća partija loše vodila ekonomiju i tako zemlju dovela do najgore krize za poslednjih deset godina. (Rojters)

delu područja. Satoi ı u jUžnom delu Argunske klisure. Postoje banditske grupe koje su se infiltrirale u regione Gudermeša ı čečenske pre stonice, Groznogp. Po rečima Borisova, te grupe raspolažu sa najviše 800 boraca, od koJih se 500 nalazi u Groznom. (Beta, Itar-Tass)

čijoj izradi smo radili zajedno sa stručnjacima iz UN. Saradnja sa Svetskom organizacijom je za nas veoma važna“, naglasio je Levi.

Libanske vlasti tvrde da se izraelska vojska zapravo nije povukla sa svih spornih teritorija i zapretile su da će sprečiti mirovne snage da zauzmu svoje položaje u zoni koja je napuštena, sve dok se dogovor ne ispoštuje u celini. Kofi Anan je u više navrata ponovio da će UN vrlo oštro reagovati na sva kršenja sporazuma o postavljenoj demarkacionoj liniji. (Rojters)

POKRETAČ AKTIVNIJEG METABOLIZMA

a aaa aaaa00:-–0–—2.5.0–0.1.——k_———

VIVANEL' Diet

ZU apotekamcea kiss uuu u u u e aWi e a iRGWa RR Nl

PRAVO RESENJE”TTT ZA SUVIŠNE KILOGRAME