Džuboks magazin

anketa

GIMNASTIKA U SALAMA ZA IGRANJE

NEKOLIKO POZNATIH LIČNOSTI ITALIJANSKE JAVNOSTI I NEKOLIKO „OPTUŽENIH” ODGOVARAJU NA PITANJE: „ZAŠTO MLADI DANAS VOLE ŠEIK?”

Zašto je danas u zabavi potrebna tolika konfuzija? Zašto vise nema zadovoljstva »samoće udvoje«? Dali Je zauvek prošla romantična epcha plesa »obraz uz obraz« ill |e posredl prolazni fenomen koji starifi shvataju suviše ozbiljno?

Mišljenja poznatih ličnosti itaiijanske javnosti

To je fenomen tipičan za naše vreme: fenomen koji mnoge zbunjuje i izaziva na diskusije. „Sta se to dogada « omladinom”, pitaju se stariji. Psiholozi i sociolozi, pozivajuči н pomoć nauku, izjavljuju da je reč o raasovnoj pojavi koja ne treba nikog da uznemirava, „Mladima je potrebno kažu oni da se oslobode svoje emotivne napetosti, « to im najbolje polazi za rukom u igrL Stoga Je uzaludno optuživati i maštati o nemogucem povratfcu na vreme kada je igra bila nešto „lično”, susret Između dve mlade osobe које je vezivala romantika.” Stvarnost, mnogo manje dramaticna no što mnogi misle ogleda se u činjenici da današnji mladi pokušavaju da reše svoje problems bez pomoći roditelja; da se stoga rado udružuju sa svojim vršnjacima kako bi uzajamno razmenjivali iskustva. Dovoljno je okupiti mlade i posmatrati iHL Možda će male diskutovati o umetnosti i filozofiji, politic! i seksualnim problemima, ali übrzo će se zamoriti od oaskanja i pokušaće da iskale svoje fizičko preobilje. A ima li čega pogodnijeg za to od igre? „Ali, igre se razlikuju primetiće neko. Današnja omladina ne igra u klasičnom

smislu, već se prepužta nekoj vxsti ginvnastike. Muzika uz kioju igraju rnnogo }• bllža cmaČKom tam-tamu, nego prirodnoj harmotiiji „civilnih” instrumenata.” Međutim, pojavu „gimnastike” u salama za igranje ne treba shvataU suviše ozbiljno: zašto je dramatizovati? Svaka generacij* oseća potrebu da se malo pobuni protlr „tiramje” očeva. Bitnost te „pobune” se ne menja; menjaju se same forme u kojime se izražava.

Kark) Sirtori, profescxr univerziteta u Rimu rekao je: „Covek igra oduvek. Psiholozl smatraju da čovefc igra jer je pokret dee njegove prirode. Igre imaju svoju evoluciju. Danas so, na primer, u modi tempe-

ramentne igre. To je pitanje mode koje sa fiziologijom nema ničeg zajedničkog. Kad je u pitanju šeik, temperamentna igra koju mnogi nazivaju gimnastikom, ja bih гекао da ona za današnje mladiće i devojke, naviknute na isplaniran život, predstavlja odlično aredstvo trošenja energije. Poznati američki psiholog, doktor Merlo, koji se dugo vremena bavio izučavanj em ovog fenomena, došao je do konstatacije da su posle nekoliko 6asova igranja mladi znatno „mimiji”, da pokazuju vise razumevanja. Ne treba zaboraviti ni to da su najnovija izučavanja pokazala da se kod mladića Ui devojae koji su tek prestali da igraju, zapaža u krvi osetan poraist adrenalina i serotonina onih hormone koje naufca dan as smatra aktivatorima psiholoŠKiih, fizičkih i mentalnih funkcija. Dakle, šeik bi se mogao smatrati nekom vrstom injekcije vitalnosti, optimizma, poverenja u sebe i druge.”

Misljenfe irauke o modernim igroma

i.

BITA PAVONE, pevačica: „Pred mene se ne po stavlja pitanje običaja, medicinski Ш društveni problem. Ne interesuje me da li je šeik korisstan Ш ne. Akio ga igram, to radim stoga što me neiskazaruo zabavija. Kada mi se pruži prilika da zbog zahteva svog posla časovima igram ovu igru, ne osećam nikakav zamor. Za mene je šeik nešto logično, što more postojati kao voda i sunce. Slažesm se: potrebna je izvesna energija. Ali, vi stariji, setite se polke i mazurke! Zar su to bile igre za odmaranje? Ne; poknSala sam jednom da igram polku i pala sam od umora. Današnje igre su prema tome sitnica”.

2.

KATERINA KAZELI, pe vatica; „Pitati mene da li mi se šeik Ш stil je-je dopadaj u, isto je što i pitati gostioničaira da li je njegovo vino dobro. Sta treba da odgovorim? Nisam slučajno odabrala ovaj stil pevanja. Videla sam da se toliko dopada mladima, pa zašto bih im protivurečila? Ako se Seik tako brzo nametmio, znači da je za njega došlo pogodno vreme, Zašto nekima smeta njegova temperament.nost? Zar naSi pokreti, zivot koji vodimo i naši poslovi nisu isto toliKO temperamentni? Sve se ođigrava brže nego nekad: od automobila do ljudi. Pevači i glum-

džuboks ■Mmriagazin

• anketa • anketa • anketa • anketa

24