Džuboks magazin

ci traju nekoliko sezona; sve juri, sve iščezava. Igra se prilagođava savremenosti našeg vremena, njegovoj brzini. Seik niko mu ne može suditi!”

3.

KLAUDIJA KARDINALE, glumica; „Moderne igre me neobično zabavIjaju. Dopadaju mi se sve: šeik, surf, već prevaziđeni tvist, čak i stari čarlston. Cesto slušam mišljenja stari jib o kolektivдој degeneraciji, unutrašnjoj neuravnoteženosti, čak nemoralu. Ne slažem se s takvim mišljenjima. Naprotiv, smatram da u dinamici tih igara mladi uspevaju da zaborave, makar i na trenutak, svoje komplekse i dožive nekoliko trenutaka radosti. Nije istina da su mladi koji se prepuštaju ritmu šeika smešni. Dobro ih pogledajte: harmonija njibovih pokreta često je zavidna. Zar nisu bile smešnije poluzatvorene oči i „zaljubljeni” izrazi onih koji su odlazili na igranKU samo da bi se „svezali”? Ja sam odlučni pristalica temperamentnih igara.”

4.

- I TOTO, glumac; ~Kada vi dim mlade kako igraju tu igru, ostajem zapanjen. Pitam se: jesam li na zemlji ili na mesecu? Hi čak u ludnici? Jadnici: možda još ne znaju šta hoće, nemaju u glavi logičnu liniju kojom treba da idu. I tada, u toj zbrci, oni se znoje, tresu, lome ruke i noge. Uveče, mrtvi umorni, odlaze u krevet i tonu u san ne razmišljajući ni o ćemu. Neki kažu: „Bolje da troše svoje instinkte u igri”. A ja kažem: gde je to zapisano da se energija jednog mladića mora trošiti „па najgori način”? Zašto je ne troše „па najbolji način”? Na primer, radeći, mislećl na svoju buducnost, planirajući nešto pozitivnije. Ne verujem da sve ovo može potrajati. To je moda, trenutak prolazne zbrke. Dok čovek živi, treba da bude optimista. Ja sam toliki optimists da verujem da če ti mladići, kad po-stanu očevi, shvatiti koliko su bill ludi”.

5.

ĐANI MORANDI, pevač „Nemam mnogo smisla za igru. Zbog tanga, valcera i sloua uvek sam se više znojio nego sada, kad su u pitanju temperamentne igre. Svi ti komplikovani koraci, sa ženom koja se privija uz tebe, su коsom koja ti prijanja uz lice i nežnim reči-

raa koje si primoran da joj šapućeš u uvo; čitav niz komplikacija. Nikada nisam nalazio uživanje u tradicionalnoj igri udvoje; ili sam ja gazio devojku, ili je ona gaziia mene. U ovim novim igrama snalazim se mnogo bolje. Nalazim se u sredini gomile, pratim ritam, izvodim sve one pokrete kojih se setim i smejem se, zabavljam se.„

6.

LIZA GASTONI, pozorišna glumica: „Posmatrajmo lica tih mladih doK igraju: na njima se ogleda dosada, tuga. Pokušajmo da doaovemo u sećanje lica i izraze mladih koji su igrali tango pre deset godina: taj izraz je bio blag, a osmeh vedar. Sta se to dogodilo za ovih deset, petnaest godina? Kakav je smisao u frenetionosti današnjih igara? Da li je to fenomen egzibicionizma i individualne afirmacije? Dali je to fenomen mode? Hi nostalgičan oproštaj s jednim svetom koje današnji mladi vise ne shvataju? Problem je složen i njega treba zajednički rešavati”.

Šfo ka!u »optuženi«?

S. T. drugi razred gimnazije: „Zar je mogućno da sve ono što uradimo mi mladi postane predmet diskusije i skandala? Jasno je da šeik za mene nije ništa lose, jer ga inače ne bih igrao. Postoji odredena muzika koja poziva na pokret, opuštanje, prateći ritam po sopstvenom nahodenju. Sta je u tome grešno? Možda se nekima ne dopada, ali to je pitanje ukusa. Moral nema s tim ništa zajedničko”. A. M. student književnosti: „Uobičajena priča. Kada se sa menueta prešlo na mazurku, izbio je skandal; kad se sa mazurke prešlo na valcer, cenzori su upozorili na alarm: spasavaj se ko može; kad se sa valcera prešlo na tango, sveštenici su ga zabranili i pretili „paklom”; kad se pojavio čarlston, dobronamernici su pokrivali oči i zatvarali uši. Take je bilo sa bugivugijem, sambom, mambom, tvistom, surfom, medisonom... i sad je na redu šenk. Za deset godina, kada se možda opet vratimo menuetu, oni Koji obično drže pridike reći će: ~U moje vreme zabava je bila zdrava i ozbiljna. Igrao se šeik!„.

• OVO SU MISLJENJA poznatih LICNOSTI italijanske javnosti KAO I NEKOLICINE »OPTUŽENIH«. UKOLIKO I VI MATE SVOJE MISLJENJE O OVOJ POJAVI KOJA JE NA NEKI NACIN POSTALA TEMA DANA JAVITE NAM SE.

e anketa • anketa • anketa & anketa џ anketa ®

25

ШШ\