Ekonomist

3

И овако је и поступљено. Крајем 1918. и почетком 1919. тод. наша Влада измењала је ноте са Владама савезничких држава, и том изменом нота утврђено је да понова ступају на снагу трговински уговори које је Краљевина Србија закључила пре рата, а са распростирањем њихова важења на пелу државну територију, т. ј. и на старе и на нове области. У измењеним нотама каже се — ма да би се и без тога наглашавања имало тако разумети — да се уговори понова уводе у живот онакви какви су били, Т. ј. без икаквих измена и допуна, као и без икаквог сужавања.

Ово је правна ситуација наших трговинско-уговорних односа са савезничким државама; што се тиче факшичког стања ствари, т. ј. фактичке примене ових уговора, оно се тако јако разликује од горе обележеног правног стања, дао некој хармонији и складу између једног и другог не може бити ни говора.

Потпуно независно од важећих уговора, управо противно изричним уговорним одредбама са чијим текстом она стојеу грубој колизицији, све су државе заводиле разноврсна ограничења и увозне и извозне трговине, која су ограничења, као што рекосмо, противна важећим уговорним одредбама. Тако на пр. постојале су, па и сада постоје, забране увоза и извоза, ма да су према изричном тексту уговора, такве забране недозвољене; све су државе повећале царинске стопе, ма да су оне биле уговором везане; завођене су, путем контингената, специјалне повластице само у корист појединих држава, ма да је у корист свима уговорима било стипулирано безусловно највеће повлашћење; одрицано је странцима право рада, мада је оно било уговорима ујемчено, и т. д., и т. д.

Интересантно је, и за правилно тумачење наших трговинско-уговорних односа са иностранством важно питање: како је дошло до ових контрадикција између правног и фактичког стања, — и с тога је потребно, да дамо кратку генезу горе споменутих ограничења.

Улазећи у рат савезне државе нису ни одказале ни ревидирале своје трговинске уговоре са пријатељским (и нератујућим) државама; али су све без разлике завеле извесна «ограничења у својој спољашњој трговини, која су ограни-

1“