Ekonomist

4

чења представљала негде јаче а негде слабије повреде уговорних обавеза. Све су државе биле свесне да чине те повреде, али се то мотивисало рашним сшањем, дакле једном врстом мл тајог-а, и државе, чија су уговорна права била тиме повређена, нису уложиле никакав протест против ових. повреда, - а из простог разлога, јер су и оне, са своје стране, исте повреде чиниле. На тај начин је, да се тако изразимо, добивен прећушан присшанак на суспендовање извесних уговорних одредаба.

Споменућемо још толико, да се ова, за време рата заведена и практикована ограничења, односе поглавито на извоз робе: свака држава ограничава (забрањује) извоз оне робе која јој је потребна а у којој осећа оскудицу. |

По свршетку рата могло се очекивати, да ће ова за време рата заведена ограничења бити укинута, и да ће се трговински уговори примењивати у целости, — али то се очекивање није испунило.

Рат је завршен, али су ограничења и забране практиковане за време рата остале и на даље у снази. Измењена је само мотивација којом се образложавало задржавање истих : место разлога ратног стања, којим су дотле те забране правдане, сада је дошао разлог исхране и обнове, — разлог обележен опет као /5 тајог, који као такав правда повреду уговорних обавеза и на који се опет добија прећутан пристанак свих држава.

Можда је овај прећутан пристанак поред оног горњег разлога (опште примене у свима државама) сада, после рата, лако добијен и због тога, што је постојала нада, да ће сва. та ограничења бити врло кратког века; али као што знамо, та се нада није испунила: — ограничења су остала све до. данас, и што је веома значајно она су се постепено умножавала. У првим годинама после рата ограничења су мотивисана, видели смо, потребом исхране и обнове, и као таква, она се односе готово искључиво на извоз. Нешто доцније, почетком 1921 год., долази један нов разлог који врши јак утицај на Трговинску Политику европских држава, па наравно и на њихове трговинске уговоре.

У току рата готово све државе завеле су папирни новац, који је, негде више негде мање, био девалвиран. Наивне наде»