Ekonomist

13:

гледа примљена од свих надлежних административних чинилаца, она је остављена негде у архиву, и изгледи на њено скоро увођење у живот нису тако велики.

Како су поступили у овом погледу наши сауговарачи»

Један летимичан поглед на трговинску политику европских држава, казује нам да су оне све, изузев Енглеске, ушле у меркантилне воде: високе заштитне царине, заведене у циљу одбране домаће радиности као у циљу активног платног биланса, — стоје као јака препрека против увоза стране робе, а ту препреку осећа наш извоз у толико јаче, што је, услед већ раније споменутог режима индивидуалних дозвола и царинских контингената, стављен у неповољан положај према конкурентима из других држава.

Ова, за наш извоз непријатна ситуација, не може се одклонити ни путем трговинских преговора. Наша србијанска сада важећа царинска тарифа ствара повољне услове за увоз робе са стране, и услед тога треће државе немају ни најмање

разлога да ургирају закључење нових трговинских (тарифних) уговора.')

Ш

У трећу групу долазе, казали смо, државе, са којима се налазимо у неуговорном стању, на име: Бугарска, Мађарска, Румунија, Русија, Турска, Албанија, а донекле и Грчка.)

Зашто смо ми са овде побројаним државама у неуговорном стањуг

На ово питање тешко је дати тачан одговор. Код неких од њих, као на пример код Бугарске, Мађарске и Албаније, наводе се политички разлози као препрека за уговорно регулисање трговинских односа. Ми нисмо у положају да оценимо домашај ових „политичких разлога“; али морамо изјавити мало сумње у тако велики утицај истих. За остале државе не наводе

5 Као доказ за ово тврђење нека нам послуже последњи преговори са Аустријом. У првој половини прошле године Аустрија је ургирала преговоре, јер је постојала велика вероватноћа, да ће наша нова царинска тарифа бити уведена у живот чим буде готова; крајем године пак, после 2—8 изјаве учињене код нас с меродавног места, да тарифа неће бити уведена у живот, Аустријанци су нашли претекст, да одложе преговоре на неодређено време.

7) Peu је наравно само о европским државама; преко-океанске државе изостављамо из посматрања,