Ekonomist

195

H дезорганизације нашега друштва и друго из констатовања потребе, да се томе злу организованом акцијом стане на пут,

Што се тиче метода обима и духа рада, овај се покрет у многоме додирује са Друштвом Социалних Редника, и ако се у извесном погледу од њега доста и разликује.

Тако пре свега у погледу методе рада, оно предвиђа _ слична средства за развијање своје акције, као и Друштво Социалних Радника, као што су: јавна реч, публикације разних врста, и т. д. с том разликом што оно предвиђа и употребу директне акције т. ј, непосредне практичне акције, као једног од својих врло важних, па можда и најважнијих, помоћних средстава, за реализовање својих тежњи Групе С.К.А. су битно живе, практичне, док је Друштво Социалних Радника претежно академско, теориско.

Из тога излази, да овај покрет има за намеру да дела не само идејно већ и практично, путем директне акције, у чему се оно, у погледу методе, поглавито разликује од Друштва Социалних Радника. Што се тиче самог делокруга његовог рада, оно је себи ставило много шире компетенције него само Друштво Социалних Радника. Јер док је ово прво ставило себи за задаћу, да дела само на чисто социалном пољу, дотле је ово друго ставило у свој делокруг и рад на опште културном пољу. Међутим, са обзиром на огромност задаће, које је оно услед тога на себе узело, изгледа да је њеним оснивачима у току самог започетог рада ипак постало јасно, да је један тако опширан програм немогуће одмах на целој линији спроводити. С тога је београдска оснивачка група одлучила, а то ће неминовно морати учинити и друге, да спровођењу свога програма приступа постепено т. ј. по етапама. „Прву етапу сачињавала би фаза идејне кристилизације, проучавања чињеница и доктрина, фаза конкретног рада у широким слојевима, анализе наших односа, критике постојећег стања и социалне експанзије, у којој ће се држати далеко изван партиских борби“; а другу етапу „фаза координоване социално-политичке акције, у форми која ће бити најзгоднија, али тек у моменту, кад наш покрет буде за то зрео и кад прилике око нас буду за то погодне,“

Што се тиче самога позитивног програма рада, он је за сада обележен првим чланом привременог друштвеног статута, у коме се каже, да је задатак група „да у наш народ на селу и у вароши уноси и развија социални дух, да наш радни свет економски организује и културно подиже“. Са обзиром, на то а тиме није ништа прецизно речено, из самог предњег члана не би се дало закључити какав ће бити детаљни програм њиховога рада. Међутим то се већ много јасније назире из напред поменуте декларације беорадске груле за Соц. и Култ. Акцију.