Ekonomist

209

Чехословачка са економског гледишта представља једну од најбогатијих и најразвијенијих земаља. Њена је пољопривреда врло интезивна, нарочито је на високом ступњу про“ азводња шећерне репе и шећера; али по броју радника и њу премашује чешка индустрија. Густина насељености износи 98 на 1. кв. килом., дакле више од Француске, која има сада само 72 становника на ! кв. кил. Ово је земља срећног стицаја великих природних богастава и ревности за рад, чврстине, разума и културности становништва.

Али ипак стварање Чехословачке Државе, уништивши старе трговачке и царинске везе, довело је њену трговину и индустрију пред велике и нове проблеме. Главни део њених обичних унутрашњих пијаца био је премештен у стране државе: Аустрију, Мађарску, Југославију и Пољску, а продаја Чехословачке робе била је ту оптерећена увозним царинама. Осим тога у првим годинама живота нове државе њена индустрија је осећала оскудицу у разним врстама сировина, које у земљи није било у могућности брзо набавити, а у следећим годинама јавио се мањак у прођи због опште економске европске кризе, осуства Русије на светској пијаци и сталног опадања куповне моћи новца код главних потрошача Чехословачких производа: Аустрије Немачке, Пољске, Угарске. Румуније и Југославије. Да би савладали све ове препоне Чехословачка роба морала је да појевтињује. То је погађало све факторе економског живота, — а највише наднице и друге производне трошкове. Све то изазвало је неопходност државне контроле над спољашњом трговином и закључивање низа трговачких уговора и споразума са суседним државама. Тако до краја 1993. су били закључени трговачки уговори са Швајцарском Југославијом, Немачком, Румунијом, Италијом, Шпанијом, Русијом, Сједињевим Државама Америке, Португалијом, Аустријом, Грчком, Француском и Великом Британијом.

Много је требало напора новој Држави да избави трговину од услуга посредничких фирми из Беча и Немачке, како ради уштеда на посредничким зарадама ових фирми, тако и због сталног опадања аустриске и немачке валуте, које су вукле за собом и чешку круну. Овај је циљ био већ постигнут у 1922. г., кад се чешка круна потпуно одвојила од судбине ових валута и почела брзо опорављати.