Ekonomist

=212

Неки') економисти рачунају све суме око 250 мил. круна у - злату годишње. .

Дакле, само по државним зајмовима и по страним капиталима, пласираним у Чешкој, она мора исплаћивати ино"странству око 2.250 мил, у папирним крунама (250 мил. круна у злату 1.790, мил. кр. у папиру). За покриће ових исплата служили су раније поглавито суфицити по спољној трговини. "Тако да смањивање ових мора врло забринути Чехословачку и натерати је на искључивање спољних зајмова као јединог "средства у сврху добијања потраживања на страни и страних девиза, потребних јој за одржавање стабилизираног курса круне.

Још за време рата трговину страним девизама п страном -валушом регулисала је држава, а од 1919. г. иста је потпала под надлежност Девизне Централе, као и код других Држава. Од априла 1920. г. регулисање ове трговине примио је на "себе Банковни Уред, и то у виду дозвољавања набавке стране валуте само за неопходну куповину у иностранству индустријских сировина, и друге корисне робе за увоз у Републику. У осталом, у опште спољну трговину, као што је већ било речено, регулисала је државна влада. Упоредо стим било је "забрањено извозити или увозити нешто за чешку круну без нарочите дозволе Министра Финансија: циљ овог ограничења била је набавка добре стране валуте и спречавање нагомилавања чешког новца у иностранству услед могућне берзанске спекулације са њим. Даље, још по закону 11 јуна 1919, г., влада је предузела строгу контролу над берзанским пословима, дозволивши ефектну берзу само у Прагу и само закључење терминских послова.

Доцније, по владином декрету од 28. новембра 1919. г. и све главне земаљске банке добиле су дозволу за обављање трговине страним девизама и валутом, али под строгом кон"тролом Банковног Уреда и Министарства Финансија („Ревизног Одбора“) уз месечно подношење извештаја о извршеним операцијама и отвореним кредитима. Од. сваког купца стране валуте Банке морају претходно тражити објашњење, у којем циљу је он набавља. За неиспуњење ових одредаба свака притватна Банка може бити лишавана права да даље врши ове "операције.

i) Слатез Козе. Га аећаноп еп рганаце — Рап5, 1924,