Ekonomist

213

Крајем 1929. г. и почетком 1923. г. биле су мало олакшане ове формалности, али после пораста курса страних де“ виза у новембру и децембру 1923. г., услед знатног смањења суфицита по спољној трговини у 1993. и велике спекулације са круном, која је услед тога настала 14. децембра 1923. г. издан је нови закон о зашшиши чешке валуше, и трговина страном валутом је поново строго регулисана владиним декретом од 29. фебруара 1924. г. и објавама и наредбама Банковног Уреда од марта месеца исте 1924. године.

· По овоме закону, лице које без стварне потребе свога газдинства или“ прекомерно купује за домаћи новац страна средства плаћања и племените метале или продаје за њих домаћи новацш, кажњава се за недозвољени посао“ строгим затвором од шест месеци до две годинс. Истој казни подлеже и онај који при некој операцији са унутрашњом или страном валутом или племенитим. металима иде са знањем тим штетним путем за чехословачку валуту. А акото учини у намери да оштети чохословачку валуту, казни се тешким затвором од једне до пет година. Осим тога лишавања слободе, кривац може — сра-

змерно своме имовном стању — још бити кажњен и новчаном глобом од1.000 до 1.000:000. ч. кр.

У исто време закон даје право влади да изда одговарајуће наредбе отрговини страним валутама и племенитим металима.

Даље закон одређује казне за пуштање у обрт других средстава исплате осим законите монете (казна од 100 кр. до 50.000 кр. или затвор од три до“ шест месеци) и овлашћује владу да изда наредбе за заштиту промета само у законитој монети. Такође наређује закон конфискацију у корист државе свих. сума, са којима је учињено једно од ових кривичних дела. Исто се тако кажњава и покушај за ова дела. Извиђање дела припада Министарству Финансија и његовим органима, којима се у ту сврху даје право ревизија књига и рачуноводства кредитних установа и приватних оптужених лица, при таквој ревизији могу бити такође позвати и експерти.

На основи овог закона издата је владина наредба од 29.. фебруара 1924. г. По овој наредби операције са страним валутама и девизама и арбитража са њима дозвољавају се само банкама и фирмама, којима то поново допусти Министар Финансија, уз публикацију о томе у службеним новинама. Закључење ових операција између приватних лица потпуно је забрањено. Министар, по предлогу Банковног Уреда, може ограничити и арбитражне операције са страном валутом. Као опште правило важи да опуномоћене банке могу вршити исплате у иностранству, без засебне дозволе Министарства Финансија, само по потребама њихових клијената за отплату страног увоза у земљу и то за суму не више од 20.000 круна;.