Ekonomist

229

запослење у јануару сваке године на најнижем ниво-у. Ипак је број запослених рвдника у јануару 1924. године 3a 9.56%/,. већи од јануара 1923. године. Ако се послужимо изразом из. извештаја Економскога Комитета Друштва Народа који је објављен ове године под називом [е5 Ваготеез есопопадце5,. | овај број обележава је топуешеп! Топдатепја! или основни покрет, основну чињеницу, на име: да просечни број осигураних лица из године у годину непрестано расте.

Овај пораст броја запослених у индустрији лица релативно је већи него нормални просечни пораст становништва.. Однос између пораста индустријскога запослења и нормалног“ пораста становништва пружа нам дакле јасну слику о индустријализацији дотичне земље, о повећању индустријског запослења њеног становништва. Није дакле никакво чудо,. што је, на пример, у границама садање Чехословачке првих година по провођењу осигурања годишњи прираст просечноосигураних лица износи нешто мање (просечно 5.88%/ за време од 1890. до 1895. године). Ми се налазимо тек у почетцима нашег индустријског развића те је према томе сасвим природно, да је годишњи пораст код нас нешто већи и да из– носи 9.569/5. Треба имати на уму још и то, да се код нас осигурање проводи са великим тешкоћама те да и сада многи. радници још нису обухваћени тим осигурањем.

Упоређујући даље бројеве поменутих двају рубрика при– мећујемо, да број запослених (осигураних) радника постепено из месеца у месец расте до доцкан у јесен и после опет нагло опада до јануара. То je le mouvement saisonier — сезонски покрет, сезонска промена. Ипак пада у очи, да су размаци тога покрета ове 1924. године много мањи и слабији, но што је био случај 1923. године. Међутим никако се не може тврдити, да је 1923. година била година индустријскога полета или у опште повећаног запослења. Не, баш обрнуто. Година 1923. била је више мање близу нормале, док се ове 1924. године примећују многе немиле појаве, које нам пружају јасан доказ, да је сезонско кретање запослења ове године испод нормале. То се јасно види из упоређења релативних бројева годишњег пораста у 3. и у 2. рубрикама. Ми смо на основу тога у рубрици 6. навели бројеве, које смо израчунали на основу коефицијената пораста, стварно;