Ekonomist

230

забележених у 1923. години. Ова рубрика приказује дакле: шта би било, када би се запослење повећало нормалним -током, као што је био случај у 1923. години.

Ако се бројеви ове шесте рубрике упореде са бројевима "рубрике 4, добијамо податке рубрике 7, које нам пружају доказ, да се незапосленост појавила у марту 1924 године и да је јако порасла у мају месецу, Пада у очи привремено побољшање у јуну месецу. Али код оцене апџсолушне висине "бројева којима се утврђује број незапослених треба имати на уму две резерве. Прво: ови бројеви не обухватају редовно незапослене у том износу, који је сигурно постојао и 1923 године, који увек и редовно постоји у свакој земљи и који је, на пример, у Енглеској у нормалним годинама износио око | Торњи бројеви рубрике 7 обухватају дакле само — рекао бих — прекобројне незапослене. Факат, да су се исти појавили и и да број њихов расте, чини баш тај тоцуетеп! accidentel, Ty „случајну појаву, чије се објашњење тражи.

Друго: ови бројеви не обухватају евентуалне незапо„слене раднике у рударству, у пољопривреди и у другим гранама радиности, које су још изузете од осигурања. Они не могу наравно обухватати и „потенцијалне“ раднике на селу. «Они се односе, у главноме, само на индустријско радништво, на трговачко помоћно особље, на занатлијске шегрте и на послугу, за које је осигурање више мање потпуно спроведено. ЛИ ако се дакле ови бројеви односе само на један тачно одређени део радништва, налазимо, да је ипак од вредности констатовати тачно релашшвне размере незапослености у до-тичном делу радништва (рубрика 8).

|

Ово је важно с тога, што нам ова констатација пружа податке за један даљи закључак о узроцима ове немиле појаве. Познато је, да не само наша држава пати од незапо„слености. „Анкета о производњи,“ коју је у три велике свеске објавио Међународни Биро Рада, констатује, да је првих година по свршетку рата настао полет индустрије, трговине па према томе и запослења у свима гранама привреде, који је трајао до јуна 1920 године. У јуну 1990 године настао је нагао преокрет у свима земљама, и бесполица порасла је до