Ekonomist

237

Ми мислимо да је ова одлука Државног Сав-та потпуно коректна и у сагласности са одредбама Царинског Закона и Царинског Кривичног Поступка.

Прописи Царинског Кривичнот Поступка, као и сви прописи формалног права су категорични, и ако није све испу-

њено што се по њима тражи, не може се ни узимати да постоји ма какво кривично дело. Царинске власти врло често пута нропуштају да Царински Кривични Поступак примењују ригурозно, што свакако иде на штету саме службе. Др.

Литање откупа дувана.

Наша Монополска Управа налази се у тешкој ситуацији, већ 2—3 године има вишак у производњи дувана. Око 00.000 килограма дувана стоји непродато. О томе јеу „Економисту“ било речи у чланку г. д-ра Уроша Стајића (бр. 9 за септембар 1924 стр. 764—781).

Скоро годину дана многобројни агенти и чланови Монополске Управе траже купце по свету. Картелисани фабриканти цигарета постављају услове, погађају се. воде преговоре, али се ствар још не свршава. Ситуација је у толико тежа, што се овај трговачки посао доводи у везу и с једном финансијском операцијом. Држава тражи да јој се на подлогу робе да један зајам, који би у виду обртног капитала послужио за финаисирање последње бербе, за откуп дувана од произвођача који још нису добили новац за бербу од 1924.

Налазећи се у овако тешком положају, држави није остајало ништа друго, него да смањи цену. То је изазвало негодовање произвођача и одмах, првих дана по састанку Народне Скупштине, Министар Финансија је морао — услед протеста народних посланика — поднети радикалном клубу опширан експозе о овом питању. Између осталога, министар Финансија рекао је ово:

„Код аграрних производа, са обзиром на поправку динара, требало је већ да наступи падање цена. То није случај код жита, јер су цене на страни високе, те се промене у валути нису осетиле, али је тај случај код дувана. Његова се производња последње године јако увећала, не само код нас, него и у Грчкој, Бугарској и Турској. Тако пвстоји једна суперпродукција, а услед тога и велика депресија на страним пијацама дувана. Дуван се шешко продаде. Стога морамо водити рачуна о томе факту и нисмо У могућности давати цене за откуп веће него што дуван стварно вреди. Сељак се међутим научио на високе, инфлационе цене, и у томе је сад тешкоћа.

Шта наш дуван вреди, видели смо чим смо извезли прве партије дувана у иностранство. То је било прошле и ове године. До краја 1924. г. ми смо увозили дуван са стране за домаћу потребу. На те куповине смо дали

јер 5,0'